בשנים האחרונות ולצורך מיגור תופעה של נהגים המנהלים מרדפים בכבישים, חלה החמרה בהתייחסות גורמי האכיפה – המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט – כלפי אלו המנהלים מרדפים בכבישים. במסגרת החמרה זו, נעשה שימוש בעבירות לפי חוק העונשין, בנוסף לעבירות תעבורה, גם במקרים בהם לא נגרמו פגיעות גוף.
מתי מתקיים סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה?
טרם הגשת כתב אישום בגין נהג המנהל מרדף בכביש, הפרקליטות שוקלת מהי העבירה הראויה שיש להאשים את החשוד בגינה.
נהג אשר בחר באופן מודע לנהוג באופן פרוע, ובמהלך המרדף התנגש בכלי רכב אחרים או כאשר פגיעת הנהג בכלי רכב נמנע אך ורק בשל פעולה של נהגי כלי הרכב החולפים או ניידות המשטרה – יואשם בעבירה של סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה.
במקרים בהן הנהג חצה תוך כדי המרדף צמתים וכיו"ב מבלי שיצר סיכון מוחשי לכל התחבורה אשר היו בפועל בדרכו, אין להאשים אותו בעבירה של סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה.
יצויין כי במקור העבירה של סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה הייתה מיוחסת רק לנאשמים שזרקו אבנים על רכבים נוסעים בכבישים, אולם כיום בנסיבות מסוימות העבירה מיוחסת גם למי שנוהג בפראות.
ענישה:
סעיף 332 לחוק העונשין קובע כי אדם שעשה מעשה בכוונה לפגוע בנוסע בנתיב תחבורה או כלי תחבורה או לסכן את בטיחותו – בכך שטיפל בנתיב תחבורה או בכלי תחבורה, או בכל דבר שעליהם או בקרבתם, בדרך שיש בה כדי לפגוע בשימוש החופשי והבטוח של נתיב התחבורה או כלי תחבורה או בבטיחותו של נוסע כאמור או כדי לסכן את השימוש או הבטיחות האמורים, דינו – מאסר עד 20 שנים.
בית המשפט העליון קבע כי בעבירות של סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה, עונש של 4 שנות מאסר כעונש ראוי.
חשוב מאוד: לפני חקירה במשטרה בגין עבירה של סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה או כאשר מוגש נגדך כתב אישום בעבירה של סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה יש להתייעץ עם עורך דין פלילי שמתמחה במשפט הפלילי. עורך דין פלילי מקצועי ייעץ לך כיצד להתנהג בעת החקירה הפלילית שמנהלת נגדך, ובכך עשוי להימנע ממך עוגמת נפש בעתיד. עורך דין פלילי מקצועי יכול למנוע את מעצרך, והכי חשוב, עורך דין פלילי מקצועי יכול למנוע או לבטל את הגשת כתב אישום נגדך.
ראו גם: עבירות הצתה