עבירת גרימת חבלה חמורה קבועה בחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין) ולפיה עונשו המקסימלי של אדם שחובל בחברה חבלה חמורה שלא כדין הוא שבע שנות מאסר. עבירות חבלה נתפשות על ידי בתי המשפט בישראל כעבירות חמורות במיוחד, ואדם שמואשם בהן עלול למצוא את עצמו במאסר מאחורי סורג ובריח.
מהי חבלה חמורה?
סעיף 34כד לחוק העונשין מהווה סעיף הגדרות, המיועד להסביר לבית המשפט ולכלל הציבור מונחים עמומים. בין השאר, מספק סעיף זה הגדרות למונחים "חבלה" ו-"חבלה חמורה". בהתאם לסעיף זה, חבלה היא גרימת ליקויים גופניים, מחלות או מכאובים, בין אם אלה קבועים ובין אם הם חולפים.
לעומת זאת, "חבלה חמורה" היא חבלה שעולה כדי חבלה מסוכנת, שמובילה או עלולה להוביל לפגיעה קשה או קבועה בבריאותו או בנוחותו של הנחבל, באופן שעולה כדי מום קבוע, פגיעה קבועה או פגיעה קשה בגופו של הנחבל, לרבות פגיעה באחד מאיבריו, בקרומיו או בחושיו החיצוניים או הפנימיים.
לפי הפרשנות המקובלת בבתי המשפט, היסוד "חובל" בסעיף 333 לחוק העונשין מכוון לכל התנהגות שהיא אשר גורמת לחבלה. כלומר, אין צורך במגע פיזי ישיר בין התוקף לבין הנחבל, אלא רק לכך שמעשיו של החובל יגרמו לנחבל לחבלה חמורה.
תכלית העבירה
מטרתו של המחוקק בקביעת עבירת גרימת חבלה חמורה היא הענשת התוקף באופן מחמיר, בשל חומרתן הגבוהה של עבירות תקיפה והמשקל הרב שמייחס להן המחוקק. כל עבירה פלילית נועדה להגן על ערך חברתי מוגן כלשהו. במקרה של גרימת חבלה חמורה, הערך עליו בחר המחוקק להגן הוא זכותם של כלל בני האדם לביטחון ולשמירה על שלמות הגוף.
מה ההבדל בין חבלה לבין חבלה חמורה?
פרט להבחנה שביצע המחוקק בין חבלה לבין חבלה חמורה בסעיף 34כד לחוק העונשין, קובע החוק עבירות שונות בהתאם לדרגת החומרה של החבלה שלה גרם התוקף. בתחתית המדרג קובע המחוקק בסעיף 380 לחוק העונשין עבירה של תקיפה הגורמת לחבלה ממשית שהעונש הקבוע בצדה הוא שלוש שנות מאסר.
בנוסף, קבע המחוקק בסעיף 334 לחוק העונשין שאדם שפוצע את חברו שלא כדין, עונשו שלוש שנות מאסר. בשלב הבא במדרג מצויה העבירה נשוא מאמר זה, והיא חבלה חמורה. בראש הפירמידה ניתן למצוא את עבירת החבלה בכוונה מחמירה הקבועה בסעיף 329 בחוק העונשין. על מנת להיות מורשע בעבירה זו, על התוקף לפגוע בקורבן בכוונה להטיל בו מום או לגרום לו לנכות. העונש הקבוע בצד עבירה זו מגיע עד לעשרים שנות מאסר.
כיצד להבחין בין חבלה חמורה לבין חבלה ופציעה בנסיבות מחמירות?
סעיף 335 (א) לחוק העונשין מגדיר מהי חבלה ופציעה בנסיבות מחמירות. לפי סעיף זה, אדם הגרם לחבלה חמורה לפי סעיף 333 לחוק העונשין תוך שהוא נושא נשק קר או חם או כשנוכחים שניים או יותר אשר חברו יחדיו לשם ביצוע המעשה, עונשו יהיה כפול, דהיינו, 14 שנות מאסר לכל היותר. במידה וקורבנו של אדם הגורם לחבלה חמורה לפי סעיף 333 הוא בן משפחתו, לרבות בן זוגו או קטין חסר ישע שהוא אחראי עליו, עונשו יהיה עשר שנות מעשר.
מהם תפקידיו של עורך דין פלילי בייצוג נאשם המואשם בעבירת חבלה חמורה?
העונש לו צפוי אדם המואשם בעבירת חבלה גדל ככל שהחבלה חמורה יותר וככל שהעבירה שהתבצעה ממוקמת במדרג גבוה יותר. לפיכך, אחד מתפקידיו המרכזיים של עורך דין פלילי בניהול התיק הוא להוכיח שחומרת העבירה שביצע הנאשם אינה ממוקמת במדרג גבוה, כמו חבלה בכוונה מחמירה, אלא במדרג נמוך יותר כמו תקיפה הגורמת לחבלה ממשית.
מהאמור לעיל נובע, שככל שיתקשו חוקרי המשטרה והתביעה להוכיח את חומרתה של הפציעה ושל העבירה, כך יגדלו הסיכויים שהעונש שיושת על הנאשם יהיה נמוך יותר. כמו כן, לעתים קרובות היסוד הנפשי של הנאשם מצוי במחלוקת, ועורך דין פלילי מנוסה יפעל לשם הוכחה שהנאשם לא היה מודע לטיב מעשיו.
לפיכך, היעזרות בעורך דין פלילי הבקיא בסעיפי החוק, בהליך הפלילי ובקווי ההגנה הנדרשים על מנת להוריד את חומרתן של ההאשמות כנגד הלקוח שלו, תוכל לסייע בהקטנת עונשו של הנאשם ואף בזיכויו המלא.
במידה והפנייה לעורך דין פלילי תתבצע בשלבי החקירה המוקדמים, יוכל עורך הדין לסייע לחשוד כבר מהשלב הראשון לבנות את קו ההגנה הנכון ביותר עבורו.
עורך דין פלילי ילמד לעומק את תיק החקירה, יסייע בהשגת חומרי חקירה נוספים ויוכל לנהל משא ומתן עם הפרקליטות, אשר יוביל בחלק מהמקרים לביצוע תיקונים בכתב האישום ואף לביטולו כליל.
אודותינו
משרדנו מתמחה במשפט הפלילי – מאחורינו ניסיון רב שנים בטיפול באינספור תיקים בכל הספקטרום של העבירות הפליליות ושל המשפט הפלילי. למשרדנו רקורד עשיר בהתמודדות עם ייצוג לקוחות המואשמים בעבירות פליליות חמורות, החל מליווי חשודים לכל אורך שלבי הליך החקירה, עובר בייצוג חשודים בהליכים של שימוע, וכלה בייצוג נאשמים בבית משפט לאורך כל ההליך הפלילי – שמיעת הראיות, טיעונים לעונש, וכן ערעור על הכרעת הדין או על גזר הדין.
כמו כן, משרדנו מתמחה בתקשורת אל מול גורמי אכיפת החוק כמו המשטרה, הפרקליטות וכן שירות בתי הסוהר ושירות המבחן, המסייעת להגעה להסדרי טיעון המיטיבים עם לקוחותינו.
מתי עלי להיעזר בשירותיו של עורך דין פלילי?
פנייה מוקדמת ככל האפשר לעורך דין פלילי, עוד בשלביו המוקדמים של ההליך הפלילי, תסייע לחשוד או לנאשם להגיע לתוצאות הטובות ביותר. לכן, במידה שזומנתם לחקירה משטרתית, שהוגש נגדכם כתב אישום, שאתם נזקקים לייעוץ או הגנה משפטיים בתיקים פליליים, מומלץ לפנות לעורך דין פלילי בעל ניסיון.