חיינו כאזרחים במדינה מלאים במפגשים עם עובדי ציבור, חלקם יזומים על ידנו ואנו מתכוננים אליהם מראש, כמו למשל פנייה למשרדי ביטוח לאומי או לשכת התעסוקה, וחלקם מתרחשים מבלי שכלל אנו חושבים על כך. כמו למשל מפגש עם פקחי חנייה או פקחי שמורות הטבע. לעיתים מבלי שאנו מתייחסים לכך בכובד ראש נוצר עקב קונפליקט לגיטימי עימות של ממש, ובתרחיש זה אם הדברים מתפתחים ללא שליטה מצדכם עשוי להיווצר עבורכם סיבוך.
כך למשל הגעה לרכב בדיוק בעת קבלת דו"ח חנייה עלולה לגרום לדמכם להתחמם, או עלייה מהירה לרכבת מבלי שזכרתם לתקף כרטיס נסיעה בדיוק כשהגיע כרטיסן, עשויה אף היא לגרום לדברים להתלהט. סירוב לשתף פעולה עם עובד הציבור עשוי להיקרא הפרעה, ומגע של ממש עם עובד הציבור עשויה להיחשב תקיפה.
בעניין זה מהותי לדעת – במדינה פגיעה בעובדי ציבור על כלל התפקידים השונים נחשבת לפגיעה במערכת החוק, וכיוצא בכך נתפסת תקיפת עובד ציבור או תקיפת שוטר בחומרה רבה. בסבירות גבוהה ביותר מי שתקף אחד מאלו יורשע וייתן את הדין, ועקב זאת ננסה להסביר היטב מה זה אומר.
מהי עבירת תקיפת עובד ציבור?
תקיפה מוגדרת בחוק העונשין תחת סעיף 378, שם נכתב כי הכאת אדם או הפעלת כח עליו בדרך אחרת, מבלי שהסכים לכך מבחירתו, ובנוסף כל שימוש בכל סוג של חומר [גז או מקור חום כלשהוא לדוגמה] כך שתגרם למותקף אי נוחות תחשב לתקיפה.
סעיף 382א. עוסק באופן ספציפי בתקיפת עובד ציבור, מגדיר שלצד תקיפת עובד ציבור גם מי שיתקוף אדם הממלא חובה שהוטלה עליו לפי דין, או נותן שירות לציבור מטעם גוף רשמי של המדינה יורשע ועשוי להיגזר עליו עד שלוש שנות מאסר. זאת בכפוף לכך שהתקיפה בוצעה על רקע עבודת המותקף כעובד ציבור.
הסעיף אף מגדיר שאם התוקף פעל כדי להכשיל את עובד הציבור או להפריע לו, או אם היה חמוש בנשק, או אם פעל יחד עם אדם אחד נוסף לפחות, העונש המקסימלי יגדל לחמש שנים.
מהי עבירת תקיפת שוטר?
סימן ג' בפרק ט' בחוק העונשין עוסק כולו בתקיפת שוטרים, וסעיף 273 מפרט שלא רק תקיפת שוטר בתפקידו, אלא גם בתקיפתו הקשורה למילוי תפקידו מחוץ לשעות העבודה. כמו כן, גם תקיפה של מי שמסייע לשוטר בעת מילוי תפקידו תגרור הרשעה וענישה לפי הסעיף. עבירת זו הינה מיוחדת בכך שהמחוקק קבע לה עונש מינימום בשונה מרובן המוחלט של העבירות אשר להן קבוע עונש מקסימום בלבד. כלומר, אם תורשעו בעבירה לא תהיה אפשרות לשופט שלא להטיל עליכם לפחות חודש ימי מאסר.
גם בעבירה זו ישנן נסיבות מחמירות הזהות לאלו שבתקיפת עובד ציבור, ואם הנאשם פעל כדי להכשיל או להפריע, או לחלופין יחד עם אדם נוסף או כשהוא חמוש בנשק קר או חם עונשו המקסימלי יטפס לכחמש שנים, ועונש המינימום לכשלושה חודשים.
עבירות סמוכות ונלוות
לצד עבירות תקיפת שוטר או עובד ציבור ישנן עבירות קלות יותר שגם בהן ניתן להרשיע וכדאי להיזהר מביצוען. עבירת העלבת עובד הציבור המצויה תחת סעיף 288 בחוק העונשין למשל עשויה לגרור מאסר של שישה חודשים. לפיה כל העלבה, בדיבור, תנועות או מעשים עשויה להיחשב כמספיקה להרשעה, ולכן מומלץ ביותר להימנע מכל אקט ולו הקטן ביותר אשר עשוי לגרום לאפשרות הרשעתכם.
מקרים ודוגמאות לתקיפת שוטרים ועובדי ציבור
חשוב מאוד כאמור להימנע מכל פעולה שעשויה לגרום להרשעתכם בהעלבת או תקיפת עובד ציבור או שוטר. כך למשל גם אם אתם בטוחים בצדקתכם בעימות כלשהוא, נסו להיות שקולים ולהימנע מהצעד הנוסף שיביא להסתבכותכם. למשל קבלת דו"ח תנועה, או חניה, קבלת הערה מצד פקח רשות הטבע על כך שפגעתם בפרח מסוים, כל אלו מקרים שבקלות עשויים להוציא מכם תגובה שהתמודדות איתה תעלה לכם יותר מאשר תשלום הקנס שהיה צפוי, ובכל אופן, על קנסות ניתן לערער, אך עם תקיפת שוטר או עובד ציבור קשה יותר להתמודד כשיש בסיס ראייתי.
לכן, אם נקלעתם למצב בו אתם מואשמים או נחשדים בעבירות מסוג זה, מומלץ לפנות מיד לעורך דין המתמחה בפלילים כדי לקבל סיוע וייעוץ משפטי. טרם קבלת הייעוץ מומלץ לשמור על זכות השתיקה ולהמתין.
שאלות ותשובות
- מי נכללים בהגדרת עובדי ציבור?
כל איש או אישה בעלי תפקיד ציבורי, בינהם: פקחים מטעם גופים ציבוריים שונים [פקחי הרכבת הקלה, פקחי חניה, פקחי רשות הטבע והגנים וכו'], מורים ועובדי חינוך, עובדי גופי הממשלה, עובדי הרשות המקומית, שוטרים ועוד.
- מהו העונש על תקיפת עובד ציבור, ומה השיקולים להחמרה או הקלה?
עונש הקסימום הוא 3 שנות מאסר. השיקולים האם להסתפק בקנס, פיצוי או מאסר בפועל תלויים בחומרת התקיפה ובנזק במידה ונגרם.
- כיצד עליי לפעול אם הואשמתי בתקיפת עובד ציבור?
עבירה זו יחסית נפוצה גם בקרב אנשים ללא שום עבר פלילי, כיוון שישנן סיטואציות בהן אדם יוצא משלוותו ומאבד מהרציונליות שלו עקב תרחיש נתון. אם הואשמתם בעבירה זו כדאי מאוד לפנות לעורך דין פלילי לייעוץ והכוונה טרם הגעתכם לחקירה, ובכלל כדי שילווה לאורך כל קיום ההליך הפלילי.
משרדנו מתמחה בתחום הפלילים במשך שנים, ונותן ייעוץ תוך שמירה על דיסקרטיות ופרטיות הלקוח. עורך דין פלילי שי רודה העומד בראש המשרד הינו בעל ניסיון רב בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים שזהו אישומם הראשון, וכן בנאשמים וחשודים בעבירות פליליות חמורות.