לכל אדם קיימת זכות בסיסית לחירות ולמניעת פגיעה בו ובגופו. ההגנה על גופו של אדם מפגיעה בו – הגנה מכל סוג של פגיעה – הינה הגנה חשובה ביותר. הגנה זו מאפשרת לאדם להתנהל ללא חשש מתמיד מפגיעה. לפיכך, חוק העונשין כולל פירוט נרחב על סוגי עבירות האלימות והנסיבות המחמירות של כל סוג וסוג וקובע עונשים הולמים לכל מקרה.
סוגי עבירות אלימות
- עבירות תקיפה
- עבירות תקיפה סתם
- עבירות תקיפה הגורמת חבלה ממשית
- עבירות תקיפות שונות
- תקיפה של עובד ציבור
- עבירות פציעה
- עבירות חבלה חמורה
- עבירות נסיבות מחמירות
- עבירות חבלה בכוונה מחמירה
- עבירות תגרה
- עבירות אלימות בצבא
מאמר זה מסביר על עבירות האלימות השונות הפרוסות בחוק העונשין, ואף בחוק השיפוט הצבאי.
תקיפה
חוק העונשין מגדיר בסעיף 378 "תקיפה מהי". ההגדרה בחוק רחבה ביותר וכוללת למעשה כל הפעלה של כוח כלפי אדם אחר, שלא התקבלה אליה הסכמה מפורשת וברורה או שהיא הושגה במרמה. גם אם המעשה נראה קל מאוד או אפילו לא נתפס בעיננו כאלימות כלל, ייתכן והוא ייחשב כתקיפה.
אז מה קובע החוק בפועל כ"תקיפה"? הכאה של אדם אחר, דחיפה שלו, הפעלת כוח כנגדו ואפילו נגיעה בו, בין אם היא נעשית במישרין על ידי התוקף ובין אם היא נעשית על ידו בעקיפין בלבד.
הסעיף ממשיך ומפרט דוגמאות ל"הפעלת כוח". למשל, הפעלת חום, אור, חשמל, גז, ריח וכל דבר או חומר אחר – כל עוד השימוש בהם נעשה במידה שיש בה בכדי לגרום לנזק או אי נוחות לאדם האחר. הגדרה רחבה זו אפילו אינה דורשת גרימת נזק או אי נוחות בפועל, אלא רק שתעשה במידה שיש בה בכדי לגרום לכך.
תקיפה סתם
עבירת התקיפה הבסיסית ביותר מנויה בסעיף 379, ונקראת "תקיפה סתם". תקיפה של אדם אחר הנעשית ללא סיבה מסוימת מצד התוקף, ועונשה שנתיים מאסר.
תקיפה הגורמת חבלה ממשית
במידה ואותה תקיפה גרמה לנתקף ל"חבלה של ממש", העונש מומר לשלוש שנות מאסר לפי סעיף 380. החוק הישראלי מגדיר חבלה ככאב, מחלה או ליקוי פיזי – קבועים או זמניים. למשל, סימני אלימות על הגוף, חבורות ומכות יבשות, שברים בעצמות וכדומה כנראה יענו על הגדרת החוק כחבלה. חשוב להבחין כי העבירה מציינת חבלה "של ממש", וייתכן כי פצע קל מאוד לא יעמוד בהגדרה.
בנוגע לשתי עבירות אלו, קובע סעיף 382(א) כי כאשר התקיפה נעשית בנוכחות של שני אנשים או יותר הפועלים יחדיו, עונש המאסר מוכפל לכל אחד מהם בהתאם. משמע, במקום שנתיים בתקיפה סתם, ארבע שנים. במקום שלוש שנים בתקיפה המביאה לחבלה של ממש, שש שנים.
כמו כן, לפי סעיף 382(ב), תקיפה סתם הנעשית כלפי בן משפחה, בהווה או בעבר, מכפילה אף היא את שנות המאסר. לפי החוק, בן משפחה הינו בן זוג, או אדם הידוע בציבור כבן זוגו וקטין או חסר ישע שהתוקף אחראי עליו כהגדרת החוק.
תקיפות שונות
סעיף 381 לחוק קובע שתקיפה הנעשית על מנת לבצע עבירה מסוג פשע, בשביל לגנוב דבר כלשהו או למטרת התנגדות למעצר ולכידה, של התוקף או של אדם אחר, או למנוע מעצר או לכידה – דינה עד שלוש שנות מאסר.
יתירה מכך, במידה והתקיפה נעשית בצוותא על ידי שני אנשים ומעלה, עונש הגג עולה לחמש שנים של מאסר.
תקיפת עובד ציבור
כאשר אדם תוקף עובד ציבור, או כל מי שממלא חובה או תפקיד מכוח הדין, וכן את מי שנותן שירות מסוים לציבור, כאשר התקיפה קשורה לאותו מילוי חובה או ביצוע התפקיד, הוא עומד בפני עונש מאסר של עד שלוש שנים כקבוע בסעיף 382א לחוק.
במצבים מסוימים עונש זה מוחמר לחמש שנים. ראשית, כאשר התוקף פועל מתוך כוונה להכשיל את האדם בביצוע התפקיד, למנוע ממנו לבצע אותו או להפריע לו במהלכו. שנית, כאשר הוא מצויד בנשק חם או קר במהלך התקיפה. שלישית, במידה והתקיפה נעשית על ידי יותר משני אנשים.
כמו כן, במידה והנתקף מוגד כעובד חירום – רופא, סטאז'ר, עובדי מד"א וחדר מיון וכדומה – או שהאדם מטפל באדם שנמצא במצב של סכנת חיים או סכנה חמורה לגופו, החוק מתייחס לתקיפה בצורה חמורה יותר. העונש בגין תקיפה זו הינו חמש שנות מאסר.
בדומה, כאשר נתקף עובד חינוך או אדם שעוסק בפיקוח על הוראה או חינוך במוסד חינוך, התוקף חשוף לעונש של חמש שנות מאסר.
פציעה
לפי סעיף 334, חתך או דקירה של אדם הפוצעים את עורו או פוגעים בחלק אחר בו, שמוגדרים כ"פציעה", עונשם שלוש שנות מאסר. פגיעות אלו יכולות להיגרם גם על ידי אלימות מצד התוקף וכן על ידי שימוש בנשק קר.
חבלה חמורה
בשונה מהחבלה שפורטה לעיל, כעת מדובר על חבלה מסוכנת, שפוגעת או אפילו עלולה לפגוע קשות או לתמיד בבריאותו של הנתקף או בנוחותו, או שגורמת למום קבע או פגיעה קשה באחד האיברים של האדם.
העונש על גרימת חבלה שכזו הינו שבע שנים, לפי סעיף 333. יש לציין שגרימת החבלה יכולה להתרחש גם ללא אלימות פיזית מצד התוקף נגד הנתקף.
נסיבות מחמירות
כאשר בשני סוגי אלימות אלו, פציעה וחבלה חמורה, מעורב נשיאת נשק קר או חם מצד התוקף, או שנוכחים בהם שני אנשים ומעלה בעת ביצוע האלימות – גם אם רק אדם אחד ביצע את המעשה בפועל – העונש הקבוע בחוק מוכפל.
במידה והנתקף בן משפחה, בדומה להגדרה לעיל, כאשר מדובר על חבלה חמורה העונש הינו מאסר עשר שנים. בפציעה, העונש מוכפל.
חבלה בכוונה מחמירה
חוק העונשין הישראלי רואה בחומרה רבה עבירות פליליות שמבוצעות מתוך כוונה לבצען. לכן, כאשר אדם עושה את אחד מהמעשים המפורטים בסעיף 329 לחוק בכוונה להטיל באדם נכות, לגרום לו למום או לחבלה חמורה, עונשו הינו עשרים שנות מאסר. בין מעשים אלו ניתן למנות פציעת אדם או גרימת חבלה חמורה לו וניסיון לפגוע בו בעזרת נשק קר או חם.
תגרה
עבירת התגרה – קטטה – לא מפורטת בפרק הדן באלימות בחוק העונשין, אך נהיר לכל שמדובר על עבירת אלימות. השתתפות בקטטה המתרחשת במקום ציבורי, מעמידה את כלל המעורבים בה בפני עונש של עד שנת מאסר. כאשר אחד מהמעורבים בקטטה פעל מתוך הגנה עצמית, בהתאם להגדרות החוק, לא יוגש כנגדו כתב אישום על מעשיו בעניין זה.
אלימות בצבא
בדומה להבחנות שחוק העונשין מבצע, ניתן לראות שוני בין חומרת הענישה גם בחוק השיפוט הצבאי, כמפורט בו בסעיפים 59-61. העונש של תקיפת חייל הינו שנת מאסר, על תקיפת מפקד שנתיים, ולבסוף תקיפת מפקד בשעה שהוא נמצא בתפקידו או של שוטר צבאי בתפקידו או בקשר לתפקידו ותקיפת חייל בעת שהוא שומר על רכוש, מקום או אדם, דינה חמש שנות מאסר.
הבחנה נוספת שהחוק עושה נוגע להתעללות בחיילים אחרים. התעללות בחייל "רגיל", דינה שנתיים מאסר. אם אותו חייל נמצא בדרגה נמוכה יותר מהמתעלל, העונש שהוא חשוף אליו הינו שלוש שנים. למעשה, עבירה זו מפלילה "טקסי חניכה" היררכיים מסוגים שונים שמובילים לפציעות קשות והצבא פועל רבות למגרן.
אם אותה התעללות נעשית בחמורה מיוחדת, העונש בגינה מוחמר לעד שבע שנות מאסר..
ייעוץ בנושא עבירות אלימות
כפי שניתן לראות, מדובר על נושא מורכב ומסובך מאוד. בכל שאלה והתלבטות בנושא מומלץ לקבל ייעוץ של עורך דין פלילי מומחה בעל ניסיון רב בתחום עבירות אלימות.