צמצום השימוש במזומן – חוק המזומנים
אחד המהלכים היותר משמעותיים בכל המלחמה בהון השחור, נכנס לתוקפו לפני שנה בדיוק ב – 1 לינואר 2019. החוק קובע כי לא ניתן לשלם יותר במזומן מעל 11 אלף שקל בכל הנוגע לעסקאות. המטרה של חוק זה הוא להקטין את כל העסקאות של ההון השחור, ולמנוע העלמה של מיסים. כיצד החוק הזה משפיע על הצרכן ועל כל בית עסק? מהן הסנקציות במידה ומפרים את החוק ואיך אוכפים אותו?
חוק צמצום השימוש במזומן
עד לפני שנה, האחריות והאכיפה הייתה מוטלת בעיקר על העוסק. החוק החדש, חוק צמצום השימוש במזומן, העביר את האכיפה גם למי שמשלם. משמע, אם המשלם עובר על החוק הוא ייענש. מטרת החוק היא לסייע בכל המאבק הספציפי בהון השחור ובפעילויות פליליות, כמו: פשיעה, הלבנת הון ומימון טרור ולחתור לסדר וצדק בכל הנוגע לחוקי תשלומי מיסים.
מה לגבי מתנות ממשפחה?
אם הכוונה היא בכסף שהתקבל בין בני משפחה, לא קיימות מגבלות מהסוג הזה, לא בהקשר של עסקאות ולא בהקשר של מתנות. ההגדרה של מתנה בין בני משפחה היא רחבה מאוד. כמו כן, החוק לא מגביל העברת כסף מזומן בין הורים לילדים ואף אחד לא בודק את מקור הכסף של אדם שקיבל מהוריו או סביו. אם יש לאדם מזומן, זה לגיטימי והוא תמיד יכול ורשאי לשמור אותו אצלו בחשבון הבנק ולהשתמש בו כאוות נפשו. החוק מגביל רק עסקאות.
מהן הסנקציות על הפרת החוק?
עד היום, כל עסקה שנעשתה שהייתה בה עבירה על מס, המשלם לא חשש מענישה או מסנקציה, אלא רק מי שהיה העוסק. השינוי המהותי והגדול בימינו הוא שגם המשלם נדון לענישה במידה והוא עובר על החוק וישלם מזומן מעל ל – 11 אלף ₪. הסנקציות על כל מי שעובר את חוק המוזמנים, הינו קנס בסך של – 15% – 30% מהסכום שאתו שילם אותו אדם. ובמקרים מסוימים, העונש יכול להיות גם מספר שנות מאסר.
במידה ואתם חשודים בהפרה של חוק המזומנים, אתם חשופים לעונש של עד שלוש שנים מאסר ולכן מומלץ שתפנו לסיוע של עורך דין פלילי המומחה בתחום חוק המזומן ובכל הקשור להלבנת הון.