לא פעם נתקלתם במונח "שירות לתועלת הציבור" או "צו שירות" ובקיצור "של"צ" (ראשי תיבות של שירות לתועלת הציבור), במאמר הבא ניתן הסבר מהו צו שירות לתועלת הציבור, מתי ניתן להטיל צו שירות לתועלת הציבור, מהי משך התקופה שניתן צו שירות לתועלת הציבור, כיצד יבוצע צו שירות לתועלת הציבור ומתי ניתן להפסיק צו שירות לתועלת הציבור.
מהו צו שירות לתועלת הציבור?
לפי סעיף 71א. (א) לחוק העונשין – שירות לציבור: בית משפט שהרשיע נאשם ולא גזר עליו עונש מאסר בפועל (מאסר לנשיאה בדרך של עבודות שירות נחשב מאסר בפועל) ראשי לחייב את הנאשם בצו שירות לתועלת הציבור או הזולת.
בית משפט לא ייתן צו של"צ, אלא לאחר ששוכנע על פי תסקיר של קצין מבחן שהנאשם יכול לבצע את הצו של"צ.
תקופת ביצוע צו של"צ לא תעלה על תקופה של שנה אחת, ותבוצע בשעות הפני של הנאשם וללא כל שכר.
הפסקת צו שירות תועלת הציבור:
קצין המבחן מדווח לבית המשפט על כך שהנאשם סיים את צו של"צ, במידה והנאשם לא ציית להוראות קצין המבחן או לא מילא אחר הוראות בית משפט בצו השירות לתועלת הציבור, בית המשפט רשאי לבטל את צו של"צ. כשבית משפט מחליט לבטל צו שירות לתועלת הציבור הוא מוסמך לגזור כל עונש, אולם בדרך כלל בית המשפט גוזר עונש של מאסר על תנאי ו/או קנס כספי.
חשוב לדעת – כשבית משפט מחליט לחייב נאשם בצו שירות לתועלת הציבור, אותו נאשם אינו נחשב כעובדו של מי שבשבילו או באמצעותו הוא מבצע את צו השירות לתועלת הציבור (מבחינת חובות זכויות עובד מעביד). לכן לפני חקירה במשטרה יש להתייעץ עם עורך דין פלילי שמתמחה במשפט הפלילי. עורך דין פלילי מקצועי ייעץ לך כיצד להתנהג בחקירה הפלילית שמנהלת כנגדך במשטרה ובכך יכול למנוע ממך הרבה עוגמת נפש בעתיד. עורך דין פלילי מקצועי יכול למנוע את מעצרך והכי חשוב, עורך דין פלילי מקצועי יכול למנוע הגשת כתב אישום כנגדך בעתיד.