עבירת מכירת אלכוהול לקטינים
על פי סעיף 193א לחוק העונשין, אסורה כל מכירה או אספקה של משקאות אלכוהולים לקטינים מתחת לגיל 18. הן רשויות החוק והאכיפה, והן בתי המשפט במדינת ישראל רואים עבירה זו בחומרה רבה ומשקיעים מאמצים רבים באכיפתה, וביצירת הרתעה מפני מעבר על עבירה זו.
מהי הענישה בגין מכירת אלכוהול לקטינים
סעיף 193א אשר מגדיר את עבירת מכירת אלכוהול לקטינים, "מחלק" את העבירה לשתי עבירות שונות בעלות חומרה שונה, הגוררות בגינן עונשי מאסר שונים, מעבר לקנסות הכספיים העלולים להיות מוטלים על הנאשם.
הדרגה הנמוכה יותר של העבירה היא שידול של קטין לצרוך אלכוהול, אשר עלול לגרור ענישה של עד שלושה חודשי מאסר. הדרגה החמורה יותר של העבירה היא מכירת אלכוהול לקטין, בשל הרווח שיוצא למוכר ממעשה זה, ולכן היא גוררת עונש מקסימלי גבוה יותר, של שישה חודשי מאסר.
מעבר לעונשי המאסר והקנסות הכספיים המוטלים על הנאשם שביצע את העבירה, ביצוע העבירה עלול לגרור קנסות כספיים על בעל העסק בו בוצעה העבירה (אף שלא נכח בעסק בעת ביצועה), מלבדם יכול בית המשפט להטיל עליו עיצומים נוספים, המגיעים עד ביטול רישיון העסק.
מכירת אלכוהול לאדם שהמוכר לא ידע שהוא קטין
לכאורה, יכול לטעון המוכר כי לא ידע שהאדם לו מכר את האלכוהול הוא קטין, אך סעיף 193א קובע כי חזקה על מי שמכר אלכוהול לקטין כי ידע שהאדם לו מכר את האלכוהול הוא קטין.
כיצד אם כן ניתן לגבור על חזקה זו? לפי החוק, על המוכר להוכיח, ברמת סבירות הגבוהה מחמישים אחוז, שהקטין הראה לו תעודה לפיה אינו קטין. בנוסף, החוק נותן למוכר את הזכות לדרוש מכל אדם הצגת תעודה מזהה כתנאי למכירת משקאות אלכוהולים. למעשה ניתן לראות כי הנטל על בקשת התעודה המזהה הוא על המוכר, והוא אינו יכול לטעון שהיה מנוע או פטור מלעשות זאת.
חשוב לציין כי בתי המשפט כיום, מודעים לקלות הרבה בה ניתן לזייף תעודות זהות והם מתחשבים בכך. אם יטען המוכר כי הקטין הראה לו תעודה מזויפת, ויצליח להוכיח זאת בסבירות של מעל חמישים אחוז (כלומר ישכנע את ביהמ"ש כי קיים סיכוי יותר גבוה שהקטין הראה לו תעודה מזויפת מאשר שהקטין לא הראה לו תעודה), הוא יזוכה מעבירה זו.
כיצד ניתן להימנע ממכירת אלכוהול לקטינים
בעל עסק אשר מבין שהרשויות בישראל מנהלות מלחמת חורמה נגד מכירת אלכוהול לקטינים, ומודע לסיכונים אשר העבירה טומנת בחובה כמאסר, קנסות גבוהים ואף סגירת העסק, ימנע ממכירת אלכוהול לקטינים על אף ההפסד הכספי.
מעבר לכך, ידרוש בעל העסק מכל אדם, גם אם נראה מבוגר, תעודה מזהה המוכיחה שאינו קטין, וישמור בצורה מסודרת תיעוד אשר יוכל להציג במקרה על מנת להיות מזוכה מביצוע העבירה במקרה שהוצגה לו תעודה מזויפת.
על בעלי העסקים להיות מודעים לכך שהמשטרה לעיתים קרובות שולחת סוכנים צעירים על מנת ללכוד בעלי עסקים כאשר הם מוכרים אלכוהול. חשוב לדעת שבמקרים כאלה ניתן לטעון כלפי המשטרה שהשתמשה ב"סוכן מדיח", או לחלופין כי הסוכן נראה כאדם מבוגר.
החשיבות בייעוץ וייצוג עורך דין מומחה לעבירה זו
לאור הדיון הראייתי העלול להתפתח בעניין טענת התעודה המזויפת, ולאור השימוש בסוכנים משטרתיים, אשר בטענות מסוימות ניתן למנוע הרשעה בגינו, במקרה של חקירה משטרתית בגין מכירת משקאות אלכוהולים, לבחירת עורך דין פלילי המתמחה באופן ספציפי בעבירה זו חשיבות מכרעת לעתידו של הנחקר.