המאמר יתייחס לעבירות רכוש בראי של פריצה והתפרצות, לפי ההגדרה בחוק העונשין:
פריצה, כניסה והתפרצות:
פורץ: השובר חלק חיצוני או פנימי של בנין או פותח – במפתח, משיכה, דחיפה, בהרמה, או בכל דרך אחרת – דלת, חלון, תריס או כל דבר שנועד לסגור או לכסות פתח בבנין או פתח הנותן מעבר מחלק לחלק בבנין.
נכנס: המכניס לבנין חלק מגופו או מן הכלי שהוא משתמש בו.
מתפרץ: מי שפורץ ונכנס או פורץ ויוצא.
פריצה וכניסה: מי שנכנס לבנין באיום, בתחבולה, או בקנוניה עם אדם שבבנין, או נכנס לארובה או לפתח אחר של הבניין העומד פתוח דרך קבע לצורך מסוים וכרגיל אינו נועד לשמש לכניסה.
לעניין המסוכנות שבעבירת הרכוש לגבי מעצר עד תום הליכים (ראה מאמר מעצר עד תום ההליכים), מה שנקרא חזקת המסוכנות של הנאשם, כאשר מדובר בעבירות רכוש, בדרך כלל לא מתקיימת עילת מסוכנות, ולא מתבקש מעצר עד תום ההליכים ע"י התביעה, אולם, בנסיבות מסוימות מתקיימת עילת מעצר של סכנה לביטחון הציבור גם בעבירות רכוש, למשל: התארגנות של מספר עבריינים, ביצוע שיטתי או שימוש באמצעים מיוחדים ומתוחכמים עלולות לסכן בנסיבות מסוימות את ביטחון האדם והציבור, ועורך הדין הפלילי מוצא עצמו בדיון מעצר עד תום ההליך מאיין את חזקת המסוכנות שחלה על הנאשם בעבירות רכוש.
מעשים שנועדו לפגוע ברכוש ולשלול רכוש פוגעים בסדרי החברה, פוגעים גם בזכויותיהם היסודיות של יחידיה, ובנסיבות מסוימות יש בהם כדי לסכן את בטחונה של החברה ואת בטחונו של כל אדם בה. בנוסף על כך, עבירות רכוש טומנות בחובן סיכון טבוע כי בתנאים מסוימים הן יבוצעו באלימות ותוך סיכון חיי אדם, או בשלמות גופו, אם לצורך השגת הרכוש, אם לשם שמירה עליו, ואם לצורך המלטות המבצעים מעונש.
מטעמים אלה ניתן לקבוע כי עבירות רכוש המבוצעות באורח שיטתי, או בהיקף ניכר, או תוך התארגנות של מספר עבריינים, או תוך שימוש באמצעים מיוחדים ומתוחכמים, עלולות לפי מהותן ונסיבות ביצוען לסכן את בטחון האדם ואת בטחון הציבור.
לפיכך, אין לשלול קיומה של עילת מעצר בכל מקרה של עבירות המבוצעות נגד הרכוש, ויש לבחון את מכלול הנסיבות כדי לקבוע אם נתקיימה עילת מעצר, היינו – לבחון אם נשקף מן העבריין אשר לו מיוחסת העבירה סיכון לביטחון במשמעותו האמורה." [בש"פ 5431/98 פרנקל נ' מ"י].
ראו גם: מעצר ימים
זקיקים לעורך דין פלילי מומחה לעבירות רכוש ? לחצו על הקישור עכשיו