מתן בדיקת שתן לבדיקת סמים בצבא
מתי שוטר מוסמך לדרוש מתן דגימת שתן? האם ניתן להרשיע בעבירה של שימוש בסמים או בעבירה של נהיגה בשכרות על פי כל תוצאה שנתקבלה בבדיקת שתן?
תחילה, יש לעשות הבחנה בין דרישת מתן דגימת שתן לצורך מניעה או גילוי של החזקת סמים מסוכנים או שימוש בהם ע"י חיילי צה"ל לפי חוק השיפוט הצבאי, לבין דרישת מתן דגימת שתן לשם בדיקת הימצאות אלכוהול (ובאיזה כמות) או סם מסוכן (או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן), לצורך בחינת ביצוע עבירה של נהיגה בשכרות לפי פקודת התעבורה.
דרישת מתן דגימת שתן בצה"ל לצורך גילוי שימוש בסמים:
קצין משטרה צבאית, שהינו קצין שיפוט בכיר, רשאי להורות על מתן דגימת שתן לשם גילוי של החזקת סמים מסוכנים או גילוי של שימוש בסם מסוכן.
בדרך כלל, קצין משטרה צבאית מורה בצו על מתן דגימת שתן (המכונה: צו קש"ב) כאשר חייל נתפס עם סמים או כאשר קיים מידע מודיעיני על כך שהחייל משתמש בסמים.
הסתמכות על תוצאות בדיקה שתן כראיה יחידה לצורך הרשעת חייל בעבירה של שימוש בסם מסוכן (חשיש, גראס) בבית הדין הצבאי, תתאפשר במידה וקיימות שתי בדיקות נפרדות שנערכו במעבדה לתרעולה. אין אפשרות להסתמך על תוצאת בדיקת שתן שנערכה ע"י ערכת שדה בחדר החקירות של מצ"ח.
הבדיקה הראשונה נערכת בתחום האיכותי (בוחנת האם חדר סם מסוכן לגופו של החייל), הבדיקה השניה נערכת בתחום הכמותי (בוחנת את ריכוז הסם בשתנו של החייל).
ערכי הסף שנקבעו על מנת לשלול את האפשרות שהימצאות הסם בשתן נבע משימוש פאסיבי הם: בתחום האיכותי – 100 ננ"ג/מ"ל; ובתחום הכמותי – 25 ננ"ג/מ"ל. ערכים אלה מתקבלים, בדרך כלל, לאחר שימוש תכוף בסם מסוכן או לאחר שימוש בסמים מסוכנים לאורך תקופה.
תוקפה מדיניות חדשה וסלחנית בצה"ל
ב-1 לינואר 2017 נכנסה לתוקפה מדיניות חדשה וסלחנית בצה"ל כלפי חיילים שעברו עבירות בדרגות קלות. חלק מהשינוי שנכנס לתוקפו במדיניות החדשה הוא שיפוט מהיר על ידי מפקד שהוא נמצא בדרגת סגן-אלוף, לחייל שסרב למסור דגימה של שתן לגילוי צריכה של סמים לפי צו של קצין משטרה צבאית, כשהעבירה עומד ת לבדה ללא עבירות נוספות של שימוש בסמים או החזקה.
דרישת מתן דגימת שתן לצורך בחינת ביצוע עבירה של נהיגה בשכרות:
שוטר אזרחי רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או שיש לשוטר חשד סביר לגביו כי הוא שיכור לתת דגימת שתן או דגימת דם, לשם בדיקה האם מצוי בגופו אלכוהול, או סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן.
על פי פקודת התעבורה, לצורך הרשעה בנהיגה בשכרות, "שיכור" הוא אחד מאלה: מי ששותה משקה משכר בעת נהיגה או מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן.
נהג המסרב לתת דגימת שתן לבדיקת שכרות לפי דרישת שוטר יראו אותו כמי שהוא נוהג ברכב כשהוא שיכור.
למען הסר ספק, לצורך הרשעה בעבירה של נהיגה בשכרות, אין צורך בבחינת כמות ריכוז הסם הנמצא בשתן, שכן די בהימצאות סם בשתן.
חשוב מאוד: לפני חקירה במצ"ח בגין החזקה או שימוש בסמים מסוכנים, יש להתייעץ עם עורך דין צבאי אשר מתמחה במשפט הצבאי והפלילי. עורך דין צבאי מקצועי ייעץ לך כיצד לנהוג בחקירה פלילית המתנהלת נגדך במצ"ח, ובכך עשויה להימנע ממך עוגמת נפש בעתיד. עורך דין צבאי מקצועי יכול למנוע את מעצרך, והכי חשוב, עורך דין צבאי מקצועי יכול למנוע אף את הגשת כתב אישום נגדך ורישום פלילי בעתיד.
אולי יעניין אותך גם :
עבירת עריקות | רישום פלילי מופחת | עבירות ביזה | סמים בצבא | חריגה מסמכות | עבירות נשק בצבא | חיפוש בטלפון | פסקי דין בתחום המשפט הצבאי