מהי הטרדה מינית בצבא?
הטרדה מינית בצבא- כמו במסגרות גדולות אחרות, גם בצה"ל אנו עדים לא פעם להטרדות מיניות הנעשות במסגרתו. לנושא ההטרדות המיניות בצה"ל התייחסות ברורה בחוק. המערכת הצבאית רואה במקרים אלו כמקרים חמורים ביותר.
הטרדה מינית בצבא יכולה לקרות בין חיילים/ות ומפקדים/ות, בין חיילים/ות לחיילים/ות ובין סגל המפקדים. מעבר לכך, ישנם אף מקרים שהטרדות מיניות בצבא נעשות גם על ידי מעורבות של גורמים חוץ צבאיים כמו מקרה שבו מגיע איש מקצוע לבסיס ומבצע הטרדה מינית ואף תקיפה מינית בחייל/ת. במידה ונתקלתם בעבירה זו אנו ממליצים לכם לפנות לייעוץ של עורך דין פלילי מומחה למשפט צבאי.
חוק למניעת הטרדה מינית
חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח – 1998. הוא חוק ש"מטרתו לאסור הטרדה מינית כדי להגן על כבודו של אדם, על חירותו ועל פרטיותו, וכדי לקדם שוויון בין המינים".
החוק מעמיק ומציין באילו מעשים מתבטאים אותה הטרדה מינית:
סחיטה: מקרים בהם אדם מאיים על אחר באופן שבו הוא מניע אותו לפעול בצורה המטיבה איתו. לא פעם פעולת הסחיטה היא בעלת אופי מיני, כשבמסגרת הצה"לית ינצלו מפקדים את מעמדם כדי לסחוט מחיילים/ות הטבות מיניות.
מעשה מגונה: מדובר בהתנהגות עבור גירוי, סיפוק או ביזוי מיני, כשזו התנהגות הנעשית כמובן ללא הסכמה בוגרת של אחד הצדדים. בין היתר כוללים מעשים מגוניים טווח רחב של מקרים דוגמת נגיעה באיברים מוצנעים ועד אוננות.
הצעה חוזרת: כאן הכוונה למקרים בהם הצעה בעלת אופן מיני נענתה בסירוב, אך המציע ממשיך להתעקש ולהציע שוב ושוב את אותן הצעות. התנהגות זו הופכת להיות כחלק מקשת ההתנהגויות הנוגעות להטרדה מינית.
התייחסות משפילה: לא פעם התייחסות משפילה נעשית תוך שימוש בוטה באמירה או אקט מיני.
פרסום של מדיה מיני: ביטוי נוסף להטרדה מינית יכול להיעשות תוך פרסום תוכן מיני אישי של חייל או חיילת במדיות השונות הגורם לביזויים והשפלתם בפני רבים.
התמודדות עם הטרדה מינית במערכת הצבאית
חלק מהחשיבות שנותן צה"ל לנושא, באה לידי ביטוי במספר מישורים. בצה"ל קיים תפקיד של יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים בצבא, אשר תפקידה הוא לעגן מדיניות והתייחסות ברורה בכל הנוגע לנושא הטרדות מיניות במסגרת הצה"לית ובכללם גם הנושא של איסור פגיעה על רקע מיני, בין אם מדובר בחיילות, חיילים, פקודים או מפקדים.
על החיילים לדעת שכל מקרה של הטרדה מינית יטופל בחומרה. כמו כן, חשוב ליידע את המפקדים ואף ליידע מסגרות המעניקות סיוע לנפגעי תקיפה מינית במידת הצורך.
מה חשוב לדעת על הטרדה מינית בצה"ל?
חשוב לדעת שאותו חוק בו אנו עוסקים במאמר זה, הנוגע להטרדה מינית מחייב את מערכות המשפט של צה"ל. אי לכך, האיסורים וההגדרות הנוגעות למה נחשב להטרדה מינית באזרחות חלים בצורה זהה גם בצה"ל, לבטח כשמדובר בארגון שבו קיימת היררכיה ברורה בין משרתיו, אשר יכולה להוות בסיס להטרדות ותקיפות מיניות.
מה הוא העונש על הטרדה מינית במסגרת הצבא?
סעיף 17 לחוק השיפוט הצבאי קובע כי הוראות חוק העונשין האזרחי חלות גם במסגרת השיפוט הצבאי. הדבר מסביר כי כל ענישה הנוגעת להטרדה מינית באזרחות תהה זהה לענישה בבתי המשפט הצבאיים. הדבר כמובן מקבל ביטוי גם בכל הנוגע לרישום הפלילי שילווה את אותו נאשם בעתיד.
אחד השינויים היותר דרמטיים של העידן הנוכחי הוא היחס של החברה להטרדות מיניות.
אם בעבר הנורמה אפשרה לקצינים בכירים (וגם לאזרחים, כמובן) לשגר הערות בעלות אופי מיני כלפי חיילות, לשלוח ידיים, לגעת ללא רשות ולבצע מעשים נוספים מבלי שתינתן לכך הסכמה מפורשת או תוך כדי ניצול יחסי המרות (ובלא מעט מקרים, גם הפרשי הגיל המשמעותיים), הרי שכיום הגישה הרווחת היא של אפס סובלנות כלפי מעשים שכאלה.
המקרה הבולט הראשון שסימן את המגמה החדשה הוא זה של יצחק מרדכי, שהורשע בביצוע מעשה מגונה בכוח בחיילת (ששירתה בלשכתו, בזמן ששימש כאלוף פיקוד הצפון) וכן בביצוע מעשה דומה בפעילה פוליטית במהלך כהונתו כשר ביטחון. ההרשעה אמנם לא גררה עונש מאסר בפועל אולם שמה קץ לקריירה הפוליטית של האלוף במיל.
הפגיעות הרבה של חיילות להטרדה מינית
נשים רבות חשופות לסכנת ההטרדה המינית ויש אף שיגידו שאין אישה החסינה בפני גברים שמרשים לעצמם התנהלות לא מוסרית ולא ראויה, אולם החיילות הצעירות פגיעות במיוחד לרעה חולה זו – ראשית, הצבא הוא מערכת היררכית נוקשה ש"מאלפת" את החיילים והחיילות לציית לפקודות כך שלבחורות צעירות קשה לעמוד בפני המטרידים ובפרט כשמדובר במי שדרגתו גבוהה משלהן. גם החיכוך הטבעי שנוצר בין גברים לנשים במסגרת השהות האינטנסיבית, הן בבסיסים סגורים והן בבסיסים פתוחים, מגבירה את הסיכון לקיומן של הטרדות מיניות בצה"ל, כך שאין פלא כי כמעט כל עו"ד צבאי נתקל בלא מעט מקרים כאלה.
על-מנת לקבל מושג לגבי היקף ההטרדות בצבא, הרי שב-2013 התקבלו 561 תלונות בנושא, ומן הסתם התרחשו עוד לא מעט מקרים שלא הסתיימו בהגשת תלונה או בפנייה אל עורך דין צבאי.
מה קובע החוק בנוגע להטרדות מיניות בצה"ל?
פקודת מטכ"ל הרלוונטית מתבססת על החוק האזרחי שחוקק על-מנת למנוע הטרדות מיניות.
באופן עקרוני הטרדה מינית מיוחסת להתנהגות לא הולמת בעלת אופי מילולי בלבד – הערות בעלות אופי מיני מבזה, נסיונות חיזור על אף העובדה שהצד השני הבהיר כי אינו מעוניין בכך, שליחת הודעות או התקשרות למרות בקשות להפסיק וכו'. כשההתנהגות כוללת גם פן פיזי – כל מגע שהוא ללא הסכמת הצד השני, בין אם ליטוף, נשיקה, התחככות "אקראית" ובוודאי שמקרים חמורים יותר – מדובר בתקיפה מינית או באונס.
עוד חשוב לציין כי במקרים שמתקיימים בהם יחסי מרות, הטרדה מינית תיחשב ככזו גם אם הקורבן לא הביע התנגדות.
האמצעים העומדים לרשות קורבנות הטרדה מינית
קורבנות הטרדה מינית בצבא זוכים לסיוע מגורמי הרפואה ובפרט בריאות הנפש וכן ממערך הת"ש. מקורות עזרה נוספים הם הקו הפתוח לחיילות וקצינת פניות הציבור.
בנוסף רשאי כל קורבן הטרדה מינית לתבוע את מי שפגע בו ואף להגיש תביעת נזיקין על-מנת לקבל פיצוי כספי בגין הנזקים שנגרמו בעקבות ההטרדה. מומלץ להסתייע בשירותיו של עו"ד צבאי מנוסה כדי למצות את ההליכים המשפטיים המתאימים ביותר לכל מקרה.
ייצוג חיילים וקצינים במשפט צבאי לעבירות של הטרדה מינית
ישנה חשיבות רבה שחיילים וקצינים בצה"ל ידעו כי בין אם הם עברו הטרדה מינית לבין אם הם מואשמים בהטרדה מינית, יש להם הזכות לייצוג של עורך דין. למצבים אלו הנוגעים להליך משפטי של הטרדה מינית, אשר להם משמעות רבה לגבי המשך חייהם של החיילים, ישנה חשיבות מכרעת בהתייעצות עם עורך דין מתחום המשפט, שלו גם התמחות בהליך המשפט הצה"לי כדי שיוכל לייצג אותם ייצוג הוגן, הולם ומקצועי.