מה הוא פרופיל צבאי?
לפני הגיוס הצבאי בתהליך המיון שמבצע צה"ל, נקבעת כשירותו הנפשית והפיזית של החייל המיועד, כדי לצוות אותו לתפקידים ביחידות שבהן יוכל לתרום את המירב. יחידות צבאיות מובחרות דורשות כושר פיזי, ויכולות שבעלי לקויות שונות אינם יכולים להפגין. לכן, דירוג קבוע מראש של כל אדם, מאפשר לבחון האם הוא יכול לשרת ביחידות שבהן ביקש להתנדב.
חלק מהמאפיינים של הפרופיל הצבאי
חלק מהמאפיינים הפיזיים כמו שימוש במשקפיים, מחלות כמו צליאק או משקל נמוך/גבוה מדי, יכולים להשפיע על הפרופיל של כל חייל. לעיתים, שינויים המתרחשים במהלך השירות, עשויים אף הם לשנות את הפרופיל. למשל, חייל שהשמין או חלה בסכרת, עשוי לרדת מדירוג 97 לדירוג נמוך יותר. גם פלטפוס עשוי לשמש עילה להורדת פרופיל.
שיחרור מהשירות הצבאי באמצאות הורדת הפרופיל
לעיתים, אדם מנסה במכוון להשתחרר משירות צבאי ולהציג יכולות פיזיות או נפשיות פחות טובות ממצבו בפועל. במקרה זה הוא עשוי להיקרא לוועדה רפואית, שתקבע האם לשחררו באמצעות פרופיל בצבא. היות והשירות בישראל, נכון להיום, הוא חובה עבור כל אזרח, ניסיון להונות את הצבא ולזכות לדירוג נמוך עשוי להיחשב כעברה פלילית.
לכן, חשוב להיעזר בעו"ד צבאי מיומן, כדי להתכונן לוועדות הרפואיות המתאימות ולזכות בפרופיל המיוחד.
סוגי פרופילים בצה"ל
- פרופיל 97: בריא לחלוטין הפרופיל הגבוה ביותר הוא של אדם ללא כל בעיה רפואית, הכשיר גם לשירות קרבי. בדרך כלל כל אדם בריא לחלוטין יוכל לקבל פרופיל זה.
- פרופיל 82: בריא עם מגבלה קלה קיימות מספר בעיות בריאותיות קלות שאינן מונעות ממנו לשרת בחיילות השדה. בעבר, שימוש בעדשות או משקפיים היה מוריד את הפרופיל בהתאם למספר, אך כיום במספר נמוך עדיין אפשר לזכות בפרופיל 97. עיוורון צבעים, לעומת זאת, יוריד את הפרופיל לרמה של 82 לפחות.
- פרופיל 72: מגבלה בינונית: קיימות מספר בעיות בריאותיות, שאינן פוגעות ביכולת לשרת ביחידות קרביות, כמו אסתמה קלה או אלרגיה. גם בעלי ראייה שאינה תקינה לחלוטין, כגון מספר שגבוה משש עשויים לקבל פרופיל זה.
- פרופיל 64: כשיר לשרת במערכים תומכי לחימה נתון זה מאפשר לשרת בשירותי בטחון כמו שב"ס, וכן ביחידות נוספות בעורף העוסקות בתחום המודיעין, החימוש ותחומים נוספים.
- פרופיל 45: תומכי לחימה ותפקידים טכניים שירות בתפקידים שאינם מחייבים לחימה כמו תומכי לחימה, מגוון רחב של תפקידים בתחומים טכניים וכן הדרכות.
- פרופיל 24: פרופיל הניתן למתנדבים רפואיים או נפשיים הלוקים במחלות נפשיות שונות, ומעוניינים להתנדב לשירות צבאי או לוקים במחלות שמונעות מהם לבצע תפקידים אחרים זוכים לדירוג זה. עבורם יוגדרו תפקידים שונים בעורף.
- פרופיל 21: בלתי כשירים לשירות צבאי דירוג זה משחרר את בעליו משירות צבאי בעקבות קשיים נפשיים חמורים או בעיות בריאותיות חמורות. אם בכל זאת יחליט להתנדב יוכל לקבל פרופיל 24 ומעלה.
הגשת ערעור על פרופיל אישי
כפי שציינו לעיל פרופיל צבאי רפואי נקבע על ידי וועדה מיוחדת עוד לפני הגיוס. אך, לעיתים ניתן להגיש ערעור על דירוג זה ולשנותו. חיילים רבים ששוחררו משירות צבאי בעקבות בעיות רפואיות או נפשיות, חשים כי הדירוג שנקבע להם נמוך מדי ומעוניינים לשנות כדי להתגייס. אחרים, דווקא מעוניינים להפחית את הדירוג. בכל מקרה ניתן לפנות כבר לאחר קבלת הצו הראשון ולהתחיל את תהליך הערעור.
וועדה רפואית
חלק מתהליך הערעור יכלול וועדה רפואית נוספת, הבוחנת את החייל המיועד מבחינה פיזית ועל ידי פסיכיאטר. נבדקים מדדים כמו גובה ומשקל, חדות הראייה וכן נבדקת ההיסטוריה הרפואית של אותו אדם החל מילדותו. בזמן הזה יש לדווח גם על תרופות שנוטלים באופן קבוע או ניתוחים קודמים, שעשויים להיות מהותיים לקביעת הפרופיל.
חשוב להתכונן היטב לוועדה זו כדי לקבל את התוצאה הרצויה. יש לזכור כי מדובר אמנם בשקלול של נתונים רבים להשגת הנתון המספרי, אך קיימות דרגות חומרה שונות לכל ליקוי, ובאמצעות המכתבים הנכונים מהרופא, ניתן לשנות את הדירוג שנקבע בפעם הראשונה. מי שמהותי עבורו לשרת בצה"ל, וקיבל פרופיל נמוך יכול לנסות ולשנותו באמצעות תהליך הערעור והוועדה הרפואית.
לסיכום, פרופיל צבאי יכול לקבוע באיזו יחידה תוכלו לשרת בצה"ל או לסייע בהשגת פטור מהשירות הצבאי.
ניתן להעזר בשירותי עו"ד צבאי מנוסה כדי להתכונן לוועדות הרפואיות, ולהגיש ערעור על דירוג שהתקבל ופוגע בעתידכם בצה"ל.