קבלת שחרור רשמי וחוקי משירות בצבא היא תהליך לא פשוט ויש בו לא מעט שלבים מאתגרים. השירות בצבא ההגנה לישראל הוא חובה על פי החוק למי שמגיע לגיל הגיוס ולכן על מנת להשתחרר מהשירות צריך להוכיח שיש לזה סיבה טובה ושלא בנקל ניתן לבקש ולקבל את זה. מי שחושב שיש לו עילה טובה, נכונה ומוצדקת להשתחרר מהשירות הצבאי צריך להתייעץ עם לא מעט אנשי מקצוע לשם כך, ללמוד על אופן ביצוע התהליך, מי בעלי התפקידים שמקבלים את ההחלטות החשובות האלה ואיך הכי נכון להוכיח את המצב שלו ולנסח בעקבות כך את הבקשה.
במידת הצורך כדאי לשכור את שירותיו של עורך דין צבאי שילווה אותו וידאג שהוא מקבל מענה ותשובות שיסייעו למצב שלו.
איך מקבלים פטור מהשירות הצבאי?
ישנם לא מעט מקרים שבהם ייתכן וחייל יהיה פטור מהמשך השירות הצבאי או מועמד לשירות ביטחון שבסופו של תהליך לא יתגייס לשירות כלל. כך למשל אפשר להוכיח מצב רפואי שמונע תפקוד תקין, לדוגמא – נטילת תרופות, מגבלות בהתנהלות יומיומית תקינה ועוד. על בסיס פקודות מטכ"ל ייתכן ויהיה מצב שבו ניתן לדרוש יציאה מהצבא על רפואי, כלומר שהסיבה לפטור מהשירות תהיה מבוססת על מצב רפואי. את הבקשה חשוב מאד לנמק ולצרף אליה כל מסמך רפואי או עדות לכך שבאמת לחייל או למועמד לשירות אין אפשרות לבצע את השירות בצורה יעילה או בטוחה וכך גם מי שמקבל את ההחלטות יבין שאותו אדם לא מתאים לשירות.
פטור מהצבא על נפשי
יציאה מהצבא על נפשי (פרופיל 21 נפשי) משמעה שחרור מהשירות הצבאי בשל שיקולים נפשיים, רגשיים או פסיכיאטריים. ייתכן ויימצא שאותו אדם לא כשיר להמשך השירות או לגיוס, ייתכן והוא עבר חוויות שמשפיעות על חיי היומיום שלו ובגללן אין הוא יכול להתמיד בשירות ולבצע את המוטל עליו כפי שמצופה ממנו. המצב הנפשי יכול להיות מנת חלקו של אותו חייל או מועמד לאורך חייו אך יכול להתעורר מאוחר יותר אחרי אירוע או חוויה שחווה ואין הוא מצליח להתגבר עליה. לכל אחת מהאפשרויות – שחרור מהצבא על בסיס נפשי או רפואי – יש את מערכת תתי השיקולים שלה. יש חוקים ותקנות בנוגע למי ולמה יכול באופן אוטומטי להשתחרר מהשירות ויש בעלי מקצוע בתוך הצבא שיעניינו בבקשות ויקבלו את ההחלטות הנכונות עבור כל אדם.
קיימות גם אפשרויות נוספות המעניקות לכם פטור. אך, הפטור אינו מוענק באופן אוטומטי אלא יש לעבור תהליך מול הצבא על מנת להוכיח כי הטענות שלכם אמיתיות וכנות.
פטור על רקע מצב משפחתי
אתם יכולים לזכות למשל, לקבל פטור על רקע מצב משפחתי. פטור זה מחולק לשתי סיבות – סיבה ראשונה מצבו המשפחתי של העומד להתגייס, לדוגמה: נערות בהריון וכן נערות שעומדות להינשא. תעודת נישואין במקרה זה עשויה להיות הכרחית על מנת לקבל את הפטור אך בסיוע עו"ד פלילי ניתן לקבל את הפטור גם ללא נישואין. הסבה השנייה: המצב המשפחתי בו המגויס נתון, כמו הורים ואחים לדוגמה: כאשר ישנו מצב משפחתי קשה יוכל לקבל הפטור אדם שצריך לעזור למשפחתו להתפרנס ואינו יכול לעשות זאת עם משכורת צבאית במשך שלוש שנים.
פטור מהצבא על רקע דתי
אפשרות נוספת לקבלת אישור לשחרור מהצבא היא על בסיס פטור על רקע דתי. הנושא טעון מאד ונמצא כיום בכותרות. לכן, צפויים שינויים רבים הנוגעים לגיוס בנות דתיות וקבלת אפשרות לשירות לאומי במקום הגיוס וכן לחובה לגייס בחורי ישיבה. לעתים, יהיה צריך להגיש תצהיר חתום על ידי רב או דיין דתי המעיד כי המשפחה חייה בהווי דתי והגיוס נוגד את ערכיה ולעתים גם להראות את כוונת הצעיר ללמוד בישיבה או את כוונת הצעירה להמשיך במוסד לימודים דתי בהמשך.
פטור מהצבא על רקע רפואי
האפשרות הבאה היא פטור על רקע רפואי (פרופיל 21 בריאותי). יש להוכיח באמצעות מסמכים רפואיים כי הצעיר אינו כשיר לשירות צבאי. חשוב לדעת, כי במקרים רבים פטור זה עשוי שלא להיות מאושר משום שלצד התפקידים הקרביים בצה"ל יש לא מעט תפקידים משרדיים אותם גם בעלי נכויות יכולים לבצע וחלקם הגדול מתנדב למרות האפשרות לקבלת הפטור. עם זאת, בתנאים מסוימים צה"ל יתיר לאדם שלא להתגייס מסיבות רפואיות.
פטור מהצבא לעולים חדשים.
גברים נשואים עם ילד, למשל, יהיו פטורים מהשירות. עבור גברים ונשים רווקות יהיה צורך להוכיח את סיבת הבקשה לפטור וכדאי להעזר בעו"ד המכיר את החוקים והנהלים השונים בצה"ל על מנת לקבל פטור זה. בין הנתונים שיבדקו: כמה זמן אתם בארץ? מה מצבכם המשפחתי והאם מדובר בילד יחיד?
ליווי של עורך דין צבאי פטור משירות צה"ל
במקרים רבים השחרור מהשירות ניתן לאחר קיומו של משפט צבאי. במקרים כאלה כדאי לדעת שלא מומלץ להתייצב לבד למשפט וכדאי שיהיה עורך דין שבקיא במערכת השיפוט הצבאית שילווה את החייל או המועמד לשירות ביטחון וכך יוודא שהמשפט מתקיים בצורה תקינה והעובדות מוכחות לנגד עיניה של הערכאה המשפטית. עורך הדין צבאי יידע בדיוק למה אפשר לצפות ומה ההיסטוריה של מקרים דומים.