מהי עריקות מהצבא? ומהו העונש הניתן על עריקות?
אדם אשר אינו נעדר מהיחידה הצבאית שלו בימים שבהם אינו בחופשה מאושרת עשוי להחשב כעריק.
מה זה עריק? בישראל, יש מספר קטגוריות שבהן ההיעדרות תחשב עריקות מהצבא. בראש ובראשונה מדובר בהיעדרות למשך שלושה שבועות לפחות ללא אישור מהיחידה. היעדרות לתקופה קצרה מזו עשויה להיחשב כעברה זניחה יותר המכונה "נפקדות". חשוב לדעת כי ההבדל בין השניים הוא שעריקות נחשבת לעבירה פלילית והטיפול בה מוקצה למדור העריקים והמשטרה הצבאית, בעוד נפקדות מטופלת על ידי מפקד החייל ואינה נחשבת לעבירה פלילית.
כיום ישנו חוק עריקות חדש המגדיר את הימים שבהם החייל עשוי לעמוד בפני בית דין צבאי ולשאת באחריות פלילית מופחתת. קיים הבדל בין אדם המנסה להתחמק משירות צבאי ואינו מתכוון לחזור אליו (למשל אם טס לחו"ל לתקופה ארוכה) ואז על פי עבירת העריקה, לפי ס’ 92 לחוק השיפוט הצבאי אותו אדם עשוי להישלח לכלא למאסר ממושך, לבין אדם שנעדר באופן זמני על פי עבירת היעדר מהשירות לפי ס’ 94 בעבירת הנפקדות הקצרה יותר אשר עשויה להוביל לעונש מופחת.
חוק העריקות החדש
לאחרונה (יולי 2017), עשתה פרקליטות עריקים ונפקדים בפרקליטות הצבאית, שינוי רציני במדיניות הענישה של משתמטים מגיוס, עריקי בקו"ם, עריקי סדיר ועריקי מילואים, כך ששינתה את מדיניות העמדה לדין והגשת כתב אישום בבית דין צבאי בגין עבירה של העדר מן השירות.
לפני שאתייחס לשינוי עצמו במדיניות של פרקליטות עריקים ונפקדים בפרקליטות הצבאית בכל הנוגע להעמדה לדין והגשת כתב אישום,
אגדיר את המונחים הבאים: "משתמט", "עריק בקו"ם", "עריק סדיר" ו "עריק מילואים" :
משתמט או משתמטת – משתמט מגיוס הוא מי שלא התייצב ליום גיוסו, בין אם לפי צו גיוס אישי שקיבל ובין אם לפי צו פוקד כללי.
עריקות בקו"ם – עריק בקו"ם הוא חייל אשר החל את היעדרותו במהלך הליכי קליטתו על ידי רשויות הצבא ולאחר גיוסו בפועל, בעוד הוא מוצב בבקו"ם, או בסמוך לאחר מכן.
עריקות סדיר – עריק סדיר הוא חייל אשר התגייס לצה"ל, השלים את הליכי החיול ואינו "עריק בקו"ם. יצויין כי מי שכבר הוצב בבסיס טירונות, למעשה החל את השירות הצבאי, ויחשב "עריק סדיר".
עריקות מילואים – עריק מילואים הוא חייל אשר נמנה עם מערך המילואים של צה"ל, ולא התייצב לשירות מילואים פעיל אליו נקרא בצו.
מדיניות העמדה לדין והגשת כתב אישום בבית דין צבאי – המצב הנוכחי
משתמט שלא התייצב ליום גיוסו למעלה מ – 540 ימים, יוגש כנגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי. על תקופת השתמטות פחותה מ – 540 ימים, יישפט המשתמט ע"י קש"ב (קצין שיפוט בכיר) בבקו"ם.
עריק בקו"ם שתקופת היעדרותו היא למעלה מ – 180 ימים במצטבר, יוגש כנגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי. על תקופת היעדרות פחותה מ – 180 ימים, יישפט עריק הבקו"ם ע"י קש"ב (קצין שיפוט בכיר) בבקו"ם.
עריק סדיר שתקופת היעדרותו מיחידתו היא למעלה מ – 100 ימים במצטבר, כאשר היעדרותו הנוכחית היא למעלה מ – 30 ימים, יוגש כנגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי. על תקופת היעדרות פחותה מ – 100 ימים, יישפט החייל ביחידה ע"י קש"ב מיחידתו (אם ההיעדרות היא למעלה מ – 21 ימים יישפט החייל ע"י קש"ב מחיל משטרה צבאית).
עריק מילואים שלא התייצב לשירות מילואים שנתיים ומעלה מיום שבו היה צריך להתייצב, ושירות המילואים הוא לתקופה של 5 ימים ומעלה, יוגש כנגדו כתב אישום. על תקופת היעדרות פחותה משנתיים, יישפט חייל המילואים ביחידתו ע"י מפקדו.
היעדר מן השירות או עריקה
עריקה מהצבא – עבירה לפי סעיף 92 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955, היא למעשה עבירה של היעדר מן השירות מיתוך כוונה שלא לשוב לשירות צבאי כלל. ככלל, ניתן ללמוד על הכוונה שלא לשוב לשירות צבאי ככל מתקופת ההיעדרות. הגשת כתב אישום בעבירה של עריקה גוררת אחריה החמרה ניכרת ברמת הענישה הנהוגה.
ככלל, מי שנעדר מהשירות לקופה של למעלה מ – 5 שנים, ואם נשפט בעבר בבית דין צבאי בעבירה של היעדר מן השירות לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, אז לתקופה של מעלה מ – 3 שנים, יוגש כנגדו כתב אישום בעבירה של עריקה.
חשוב מאוד!!! בעבירה של היעדר מן השירות או בעבירה של עריקה, לא דיי להתייעץ עם עורך דין פלילי, אלא יש להתייעץ עם עורך דין צבאי אשר בקיא בחוק השיפוט הצבאי ובהנחיות התביעה הצבאית הראשית. מדובר בעבירה פלילית ייחודית לצבא אשר אין לה מקבילה בדין הפלילי האזרחי.
רישום פלילי לעריקים
ההגדרות המדויקות לענישה רשומות בתוך עבירת העריקה, לפי ס’ 92 לחוק השיפוט הצבאי וניתן לקרוא עליהן בהרחבה בחוק עצמו. אם מסיבה כלשהי נבהלתם מהשירות ביחידה והחלטתם לעזוב באופן זמני, חשוב לדעת כי אתם עשויים לעמוד בפני רישום פלילי על עבירת העריקה. לכן, חשוב לעמוד מול בית המשפט הצבאי כאשר אתם מוכנים היטב ויודעים את העונשים הצפויים לכם. הרישום הפלילי הניתן לחייל שערק אינו נשאר רק לתקופת הצבא. הוא עשוי ללוות אתכם גם כאשר תשובו להיות אזרח מן השורה ותתחילו לחפש עבודה. לכן, אם תדרשו להגיש במקום עבודתכם תעודת יושר, הרישום הפלילי הזה עשוי להיות הסיבה שלא יקבלו אתכם לאותו מקום העבודה. קיימות דרכים שונות להקל את הרישום הפלילי עד למצב שבו לא נותר כלל רישום פלילי, אלא נשיאת העונש הקיים בחוק. במקרים מסויימים בית המשפט מבחין כי הסיבה שאותו חייל נחשב לעריק היא למשל משום שעזר לבני משפחתו ולכן יתכן שלא יענש כלל. נרחיב על כך מעט.
השתמטות / עריקות על רקע משפחתי
משפחות רבות נזקקות לסיוע מהילדים היוצאים למקום העבודה ומסייעים מבחינה כלכלית להוריהם. במשפחות אחרות, יש צורך בסיוע בשמירה על הילדים הקטנים יותר או בעזרה לבן משפחה חולה. לכן, בית המשפט מבדיל בין מקרים של עריקות כתוצאה מחוסר רצון לשרת בצבא, לבין עריקות הנובעת משיקולים משפחתיים. כמובן, שעדיין מדובר בעבירה על החוק אם נעדרים מהצבא ללא רשות, אך במקרה של עריקות על רקע משפחתי, עו"ד מומחה בתחום יכול לשחרר אתכם מעונש או לסייע בהפחתתו.
ייעוץ עם עורך דין לעברות עריקות או השתמטות מהצבא
המשטרה הצבאים מחפשת אתכם לאחר שלא הגעתם ליחידה? כפי שניתן לראות כל מקרה של נפקדות ועריקות הוא שונה לחלוטין וקשור למשך הזמן שבו החייל לא שהה ביחידה, לכוונתו לחזור וכן לתנאים המשפחתיים בגינם נמנע מהשירות. לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין המומחה לעברות עריקות כדי לדעת כיצד להציג את המקרה שלכם בצורה הטובה ביותר. עורך דין זה יוכל לסייע בהפחתה או מחיקה של הרישום הפלילי וכן בהפחתת העונש כתוצאה מהעריקות. במידת האפשר, יתכן וניתן יהיה להפחית את הגדרת העבירה לנפקדות ולהימנע ממשפט.
אולי יעניין אותך גם: מה ההבדל בין עריקות לנפקדות?
חקירות מצ"ח | עבירות ביזה | אלימות בצבא | סמים בצבא | עבירות נשק בצבא | חיפוש בטלפון | משפט הצבאי | כלא צבאי