המושגים עריקות ונפקדות הם מושגים ייחודיים לשפה הצבאית ולנושאים שקשורים בהיעדרות מהשירות הצבאי. באופן כללי אפשר לומר שההבדל בין נפקדות לבין עריקות טמון בכוונותיו של החייל ובפרק הזמן שבמהלכו היה נחשב כנעדר ולא הופיע בבסיס או במשימות שהוטלו עליו. גם מערכת החוק מתייחסת בצורה שונה לשני נושאים אלה וחשוב להבין אותם לעומק לפני שניגשים לטפל בהם. בכל מקרה שבו יש חשד, למשל, להתרחשותה של נפקדות מהצבא חשוב מאד שגם עו"ד פלילי צבאי שבקיא במערכת המשפט הצבאי, יהיה מעורב כדי להסביר את ההשלכות והמשמעות של הצעדים שיקרו לאחר מכן. חשד להיתכנות עריקות מהצבא בעייתי הרבה יותר ותהיינה לו לעריקות גם השלכות על חייו האזרחיים של אותו החייל.
מה ההבדל בין נפקדות לעריקות?
כך או כך – גם נפקדות וגם עריקות מתייחסות למצב שבו חייל (חוגר, נגד או קצין, בשירות חובה או מילואים) לא מתייצב לשירות ולא מופיע במקום ובזמן שנדרש ממנו. ברגע שחלפו 24 שעות ממועד תחילת ההיעדרות – תתחיל תקופת הנפקדות והיא נמשכת כל עוד לא חלפו 21 ימים של היעדרות. אין התייחסות לשאלה האם במהלך זמן זה נוצר או לא קשר עם החייל. הדבר היחיד שמקבל התייחסות הוא עצם היעדרותו עד 21 ימים. ברגע שהחייל ממשיך להיעדר יותר מ- 21 ימים הוא יקבל התייחסות של עריק, כלומר כעת נכנס לתמונה עניין הכוונה – על פי פקודת מטכ"ל 31.0513 – אין בכוונתו של החייל לחזור לשירות והיעדרותו נובעת מכוונה תחילה ומבוצעת מתוך ידיעה ובחירה שלא להתייצב.
גם במקרה של נפקדות וגם במקרה של עריקות – מניין הימים שבמהלכם נעדר החייל לא נספרים בתקופת השירות הנדרשת ממנו ובמידה והוא ישוב לשירות פעיל ימים אלה יוחזרו על ידו, כלומר תאריך השחרור שלו יידחה בהתאם. המשמעות החמורה יותר של הכרזת עריקות היא שהיא נחשבת לעבירה פלילית ורישום פלילי יופיע בגיליון האישי של אותו חייל גם לאחר שחרורו מהשירות הצבאי וילווה אותו בכל מהלך חייו. אף פעם אי אפשר לדעת איך ישפיע הופעת העריקות בתיקו הפלילי על מהלך החיים שלו בהמשך ולכן קבע המחוקק את הנושא הזה, על מנת שישמש כהרתעה.
מה קורה כשיש חשד לנפקדות או עריקות?
חשוב מאד ליצור קשר עם עורך דין צבאי ללא דיחוי. הוא יהיה בעל המקצוע שיהיה בקיא בפקודות והוראות הצבא (שהן אינן גמישות ונדרש לדעת איך לגשת אליהן). בין אם יש צורך להגיע אל בית דין צבאי ובין אם הנושא עדיין נדון במסגרת הבסיס או בין המפקדים הישירים – כדאי מאד להבין את הנסיבות לאשורן, האם יש סיבה לכך שהחייל מסרב להתייצב לשירות והאם יש דרך לסייע לו בלי להגיע לערכאות משפטיות.