מעצר על ידי שוטר יכול להיות סיטואציה מביכה ומבלבלת, במיוחד עבור אנשים שלא ביצעו את העברה או שמדובר במעצר ראשון שלהם. חשוב לדעת כי מעצר נועד להגביל את תנועתו של אדם עד שיוגש כנגדו כתב אישום. במאמר זה נדון בהרחבה בהליכי המעצר, הסיבות למעצר ומתי מומלץ להעזר בשירותיו של עו"ד המתמחה בתחום.
סוגי מעצרים והסיבות המובילות למעצר
על פי חוק סדר הדין הפלילי קיימות שלוש סיטואציות שבעטיין אדם נעצר*. הראשונה היא למנוע ממנו לתאם גרסאות עם שותפים לעבירה, להשמיד ראיון או לבצע כל פעולה אחרת שיכולה לפגוע באיכות חקירת האירוע. על המשטרה להוכיח במקרה זה כי אם אותו אדם לא ישהה במעצר הוא עשוי לפגוע בחקירה המשטרתית שתכליתה להגיע למבצעי העבירה ולהעמידם לדין.
הסיטואציה השנייה היא מעצר בשל מסוכנותו של הנאשם. אם מדובר על אנס או רוצח, המשטרה תעדיף שאותו אדם יהיה מאחורי סורג ובריח עד שיוגש כתב אישום נגדו. אם מדובר במעצר לאחר תלונה, ויש חשש שהמתלונן/ת ינזק בשל כך, המשטרה תעדיף להשאיר את החשוד בחסותה, ויתבצע דיון והארכת מעצר. הסיטואציה השלישית היא מעצר שנועד לצורך החקירה עצמה, שבו מתבצעת הקלטה של העצור ומדובב נוסף, כדי לקבל פרטים מהותיים שיסיעו להגיש כתב אישום מפורט כנגד העצור.
מתי צריך עורך דין המתמחה בשחרור ממעצר?
כל אחד משלושת סוגי מעצרים אלה יכול לגרום להפרעה משמעותית באורח החיים של העצור עד שתוכח חפותו או אשמתו. בדרך כלל כדאי להיוועץ בשירותיו של עורך דין מומחה למעצרים זמן קצר לאחר שהמשטרה הגיעה לפתח דלתו. מדוע? משום שכל מילה שתאמר לשוטרים ע"י העצור עשויה לשמש כנגדו בבית המשפט, וחשוב לדעת כיצד להתנהל בשלבי המעצר השונים. נרחיב עליהם מעט:
הליכי המעצר
בוודאי תהיתם מהם הליכי המעצר? החלטה על ביצוע מעצר מתבצעת בדרך כלל בתוך זמן קצר על ידי קצין תורן שבוחן את הסבירות שהחשוד שנעצר אכן בצע את המעשים, ויש חשש סביר להתנהלותו אם לא יעצר. קיימים מעצרים המתבצעים באישור של שופט המעניק צו מעצר ומעצרים המתבצעים רק באישור הקצין.
כדאי לדעת כי הקצין יכול להחליט שלא לבצע מעצר כלל ולשחרר את הנאשם בתנאים מגבילים, למנוע ממנו לצאת מהארץ, לקבל צו הרחקה מהמתלונן נגדו או להישאר במעצר בית. כמו כן, העצור עשוי להידרש להפקיד ערובה כדי לוודא שלא ימנע מלהגיע לחקירות.
סיוע של עורך דין שחרור ממעצר בשלב הזה, המציג בפניכם את האפשרויות השונות ומסייע במתן הערובה המתאימה לבית המשפט, יסייע לכם לשוב לביתכם כבר באותו היום או ביום למחרת ולהמשיך את חייכם במקביל לביצוע החקירה. אפשרות זו מתאימה למרבית העצורים, ובמיוחד לאדם שאינו נאשם בעבירה פליליות חמורה כמו רצח..
מה עושה עו"ד שחרור ממעצרים?
עו"ד שבקיא בסוגי המעצרים ובסיטואציות הנפוצות בתחנת המשטרה יכול לעזור לקבוע את הערובה לשחרור. עורך דין שחרור ממעצרים בעל ניסיון, יצליח לשחרר כמעט כל עצור תוך התייעצות עמו בדבר הסכום שירצה להפקיד והאפשרויות שלו להישאר במעצר בית. אם אתם מייצגים את עצמכם מול המשטרה, הסיכוי שתפלטו בטעות משפט שעשוי לשמש נגדכם במשפט גובר, ואתם עשויים גם להשאר במעצר וגם לסבול בעתיד מעונש מחמיר יותר.
לכן, אם עצרו אתכם או את אחד מבני המשפחה אפשר לעזור לכם להשתחרר ממעצר באופן מידי. לקבלת מידע נוסף וסיוע משפטי מקצועי פנו עוד היום למשרדו של עורך דין מעצרים שי רודה ונוכל למצוא את הפתרון המתאים ביותר עבורכם לשחרור.
*חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו-1996, סעיף 13