האינטרנט בכלל, והרשתות החברתיות בפרט, הוא מרחב המאפשר תקשורת מרובת משתתפים עם אנשים בכל רחבי העולם. בתוך המרחב הזה אורבות סכנות גדולות לצד יתרונותיו הרבים. אנשים מסוימים משתמשים במעטה האנונימיות שהרשת פורסת, ובכלים טכנולוגיים מתקדמים יותר או פחות, כדי להתחבר לטלפון או למחשב של אדם אחר. הם אוספים את המידע והתכנים המוסתרים והאישיים במטרה לסחוט אותו כדי להשיג טובות הנאה, בדרך כלל כסף.
סחיטה באמצעות האינטרנט נחשבת לעבירה פלילית חמורה על פי חוק העונשין. העונש המקסימלי עליה הוא 9 שנות מאסר.
סוגי סחיטה
סחיטה מינית
סחיטה בעלת אופי מיני (Sextortion) הוא סוג סחיטה נפוץ ביותר. הסוחט משיג דרך הרשת תוכן בעל אופי מיני, כמו למשל תמונה, סרטון או התכתבות, ומאיים להפיץ אותם ברשתות החברתיות, או ישירות לאנשים הקרובים לנסחט, אלא אם יענו לדרישותיו לקבלת טובות הנאה. בחלק מהמקרים, ישיג הסוחט את התוכן באופן לא חוקי, באמצעות התחברות מרחוק לטלפון או למחשב של הנסחט. במקרים אחרים, נפוצים גם הם, הסוחט ישיג את התוכן בהסכמה. למשל, במקרה של בני הזוג השולחים אחד לשני תמונות עירום בפלטפורמות הרשת השונות, כמו אפליקציות או רשתות חברתיות.
תפוצתה של ה- Sextortionהובילה לחקיקה נוספת וייחודית, בנוסף לעבירה הקבועה בחוק העונשין. החוק למניעת הטרדה מינית (תיקון מספר 10), המכונה "חוק הסרטונים", קובע כי כל פרסום או העברה של תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, ויכול להשפיל את האדם או לבזות אותו, נחשב הטרדה, במידה ולא ניתנה הסכמה לפרסום. העונש במקרה זה הוא 5 שנות מאסר.
סחיטת מידע
אפשרות נוספת לסחיטה היא ransomware, חטיפת מידע. הפעם הנסחטת היא חברה גדולה ולא אדם פרטי. הסוחט מצליח להשיג מאגר ובו הסיסמאות של לקוחות החברה, וכך להיכנס לפרטיהם האישיים והרגישים. למשל, מידע רפואי המצוי בידי חברות ביטוח או מידע כלכלי בחברות אשראי.
סחיטה ע"י ארגון פשיעה
לעתים הסחיטה נעשית ע"י כנופיות או ארגוני פשיעה מחוץ לישראל, בעיקר מדינות עולם שלישי, כך שהם נמצאים מחוץ להישג ידה של המשטרה הישראלית. במיוחד אם מדובר במדינות שאין להן קשר דיפלומטי עם ישראל. אפשר למצוא סוחטים מהפיליפינים, ניגריה, אוקראינה, מרוקו וחוף השנהב. הנסחט, אדם או חברה, מקבל הודעה שפרצו אליו למחשב או שניטרו מרחוק את פעילויותיו ברשת, ובמידה ולא ייענו הדרישות, יפרסמו את המידע.
לא תמיד באמת פרצו למחשב, אלא רק השיגו את הסיסמה. הסוחט משתמש במלכודת פסיכולוגית, ומאיים שפרץ באמצעות הצגת הסיסמה כדי להפחיד את קורבן הסחיטה, אך לא מתאמץ בפועל כדי לפרוץ. הנסחט לא יודע אם זה אמת או לא, ומחליט לשלם ליתר ביטחון.
סחיטה ברשתות החברתיות
הרשתות החברתיות הן כר פורה לסחיטה. גורמים עברייניים מתוחכמים מתחזים לאנשים אחרים ומנסים לפתות אנשים תמימים באמצעים שונים כדי לחשוף פרטים אישיים רגישים או להקליט אותם במצבים אינטימיים.
לאחר שישיגו את מבוקשם, יאיימו העבריינים להפיץ את המידע או התוכן בקרב אנשים הקרובים לנסחט, כמו משפחתו, חבריו ומקום עבודתו; ולהעלות אותו לרשתות החברתיות ולאתרים מרכזיים, זאת במידה ולא ישולם כסף.
מה עושים במקרה שסוחטים אתכם באינטרנט?
קודם כל, חשוב מאוד לא להיכנע. לעתים קרובות, תשלום רק יוביל את הסוחטים להמשיך ולדרוש עוד טובות הנאה. יחידת הסייבר במשטרת ישראל מטפלת בנושא, וצריך לפנות אליה. יחד עם זאת, החוקרים עסוקים כבר בתיקים קודמים, חמורים יותר, כך שהם לא יתפנו מיידית לטפל בכם. לכן, במקביל רצוי לנקוט באמצעי הגנה נוספים.
ראשית, להסיר את החברות מהאדם הפיקטיבי שאיים עליכם ולנטרל את החשבון זמנית. שנית, לפנות לאתרים שאולי רלוונטיים לפרסום התוכן האישי ולדרוש מהם למנוע את העלאת התוכן, או להסירו. לרוב האתרים הגדולים, כמו גוגל או יוטיוב, ובוודאי לרשתות החברתיות, יש מנגנוני פיקוח, בקרה ומניעה במקרים כאלו.
עורך דין פלילי מומחה לסחיטה באינטרנט
פעולה נוספת היא לפנות כמה שיותר מהר לעורך דין פלילי. עורך הדין המנוסה פועל ישירות מול הסוחטים. הוא מכיר את אופן ההתנהלות מולם, כמי שעסק בכך בעבר. הנסחט חסר הניסיון לא צריך להתנהל מולם ישירות, ויחסי הכוחות מתאזנים.
בנוסף, עורך הדין מכיר את השפה המשפטית שבה מנוסחים כללי הסרת התוכן וההגנה על הפרטיות של האתרים הגדולים. הוא יוכל לקרוא את הכללים במהירות, על כל סעיפיהם המפותלים, וכך יפעל במהירות על מנת להסיר את התוכן.
לא כדאי להתמודד לבד מול ניסיון סחיטה. אתם מעורבים בעניין, ויש לכם מה להפסיד. הסוחטים יודעים את זה ומנצלים את החולשה הזו. חשוב מאוד לפנות כמה שיותר מהר ולהתייעץ עם עורך דין פלילי בעל ניסיון, מומחיות ומקצועיות, שיוכל ללוות אתכם ולעצור את הסחיטה עוד בשלב מוקדם באופן דיסקרטי.