עורך דין אלימות במשפחה
עבירות אלימות ותקיפה כוללות בחובן גם עבירות אלימות במשפחה (אלמ"ב) כלפי בן זוג לרבות הידוע בציבור כבן זוג, ילדים והורים. בחלק גדול מהמקרים, החקירה בגין מקרי אלימות במשפחה, נפתחת מדיווח למשטרה של שכנים, קרובי משפחה, ונושאי תפקידים של לשכת הרווחה כגון פקיד סעד, עובד סוציאלי או אפילו מיועצת בית הספר של הילדים.
ישנם מקרים בהם בעבירות תקיפה הקורבן מגיע כדי לקבל טיפול בבית חולים או במרפאה, וכאן קמה חובה, עפ"י חוק, לגורם שנותן את הטיפול לדווח למשטרה אם קיים חשש כי המטופל הינו קורבן של תקיפה או אלימות במשפחה.
זה המקום לציין כי, עבירות אלימות במשפחה הינן עבירות חמורות, שמטופלות בד"כ ע"י הפרקליטות ולא ע"י התביעות, כאשר בד"כ בסיום החקירה מוגש כתב אישום ובקשה למעצר עד תום ההליכים (העמדה לדין) כנגד התוקף.
עו"ד פלילי שי רודה מסביר על עבירות תקיפה ועל עבירות אלימות במשפחה:
הגדרה של תקיפה לפי חוק העונשין:
המכה אדם, נוגע בו, דוחפו או מפעיל על גופו כוח בכל דרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית. לעניין הפעלת כוח – לרבות הפעלת חום, אור, חשמל, גאז, ריח או כל דבר אחר או חומר אחר, אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות.
לעבירות תקיפה ישנם כמה רמות, כאשר עבירת התקיפה הקלה ביותר הינה תקיפה סתם והחמורה ביותר הינה תקיפה בנסיבות מחמירות. להלן סוגי התקיפה ונעונש עליהם:
תקיפה סתם – תקיפה אשר לא גורמת חבלה לקורבן – והעונש עליה הוא עד שנתיים מאסר.
תקיפה הגורמת חבלה ממשית – עבירת תקיפה בדרגה בנונית – תקיפה שגורמת לגורמת פציעה או שטף דם לקורבן והוא נזקק לטיפול רפואי – והעונש עליה הוא עד שלוש שנים מאסר.
תקיפה בנסיבות מחמירות – עבירת תקיפה בדרגה גבוהה – תקיפה סתם או תקיפה הגורמת חבלה של ממש, כשהיו נוכחים שניים או יותר שחברו יחד לביצוע המעשה התקיפה – והעונש על כך הוא כפל העונש הקבוע לעבירה.
תקיפה בנסיבות מחמירות נחשבת גם כאשר התקיפה מתבצעת כנגד בן משפחה (הורים, אחים, ילדים) או בן זוג.
שחרור לאחר עבירת אלימות במשפחה
בתי המשפט לא ממהרים לשחרר ל"מעצר בית" את התוקף אם הכה את אשתו או ילדיו או את התוקפת אם הכתה את ילדיה, או שהתוקף השתמש בסכין או בחפץ כנגד הקורבן, או שמצבו של הקורבן הוא חמור, שכן בעבירות מסוג זה קימת עילת מעצר סטטוטורית (עילת מעצר בחוק).
שחרור למעצר בית לאחר אלימות של בין משפחה
במידה ובית המשפט מחליט לשחרר את התוקף/ת למעצר בית, הוא משחרר את התוקף למעצר בית מלא בתנאים מגבילים, ללא יכולת לצאת מהבית לכל שעות היממה, במקום אשר רחוק ממקום ביתו של קורבן האלימות, תוך איסור יצירת קשר ישיר או עקיף עם קורבן האלימות, ובפיקוח של שני מפקחים לפחות, עם הפקדה כספית (כסף מזומן או ערבות בנקאית) וחתימת ערבות עצמית (ערבות של התוקף) וערבות צד ג' (בד"כ ערבות של המפקחים) כדי לוודא שהתוקף לא יפר את תנאי שחרורו.
מה העונש על אלימות במשפחה?
האם ניתן לבטל תלונה שהוגשה במשטרה בגין עבירות אלימות?
כאשר קורבן אלימות מגיש תלונה במשטרה על כך שבן זוגו ביצע כלפיו עבירת אלימות ולאחר מכן מבקש מהמשטרה שלא לחקור את העבירה, הבקשה שלא לחקור לא תהווה, כשלעצמה, סיבה יחידה להחלטה כי אין בדבר עניין לציבור.
החלטה כי אין עניין לציבור בהמשך החקירה, תתקבל בשני תנאים:
- אישור החלטה – החלטה של קצין בדרגת פקד ומעלה שטעונה אישור של קצין המכהן כקצין אגף חקירות מרחבי.
- הפניה למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה – בטרם תתקבל החלטה שלא לחקור ובטרם יתקבל האישור על כך, רשאים הן הקצין המחליט והן הקצין המאשר, להפנות את המתלונן ואת התוקף, כמובן בהסכמתם, למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה.
לפיכך, ישנה חשיבות רבה לפנות לעורך דין פלילי כבר בעת החקירה בעבירות אלימות במשפחה, עורך דין פלילי יכול למנוע הגשת כתב אישום בעתיד אשר יגרור אחריו צרות רבות וסבל רב למי שמעורב בתקיפה.
אולי יעניין אותך: צו הגנה למניעת אלימות במשפחה
ראו גם: עבירות אלימות | תקיפה בן או בת זוג | תקיפת שוטרים | תקיפה וחבלה