אנשים שומרי חוק עלולים להיקלע במקרה ובלי כוונה לסיטואציות חריגות וקשות, שמערבות אלימות. כמה מהם אף ימצאו את עצמם בחקירה משטרתית ויואשמו בעצמם בתקיפה. לא מדובר בעניין של מה בכך. מערכות האכיפה והמשפט מחמירות מאוד במקרים של האשמה בתקיפה.
החוק הישראלי מכיר במורכבות של סיטואציות אלימות. לנסיבות המקרה יש חשיבות רבה בלשון החוק ובעיני בית המשפט, כשהוא בא לדון באשמתו של העומד לדין, ובעונש האפשרי שיוטל עליו.
מהי תקיפה וחבלה?
חוק העונשין, תשל"ז – 1977, עוסק בכמה עבירות תקיפה וחבלה, ברמה משתנה של חומרה. המשותף לכולן הוא שהן עוסקות בפגיעה בזכותו של אדם לשמור על האוטונומיה של גופו ושלמותו.
עבירת תקיפה
מעשה תקיפה, לפי סעיף 378 בחוק העונשין, הוא אקט אלים כלפי אדם אחר, המופעל באופן ישיר או עקיף. האקט כולל הכאה, נגיעה, דחיפה או הפעלת כוח באמצעות גופו של התוקף או חפץ בשימושו. החוק כולל גם חום, אור, חשמל, גז וריח בתוך סך הכלים שיכול להפעיל התוקף כדי להזיק לנפגע, או להוביל לאי נוחות שלו.
עבירת חבלה
חבלה היא עבירת תקיפה בעלת אופי חמור יותר, בגלל התוצאה של המעשה; המעמד של הנתקפים או התוקפים; או עקב האופי המיני של העבירות.
שלושת סוגי התקיפה
תקיפה ללא חבלה
סוג התקיפה הראשון הוא הפחות חמור, והוא נקרא תקיפה ללא חבלה, או "תקיפה סתם". בתקיפה זו התוקף מפעיל כוח חלש או חזק נגד הנתקף באמצעים שונים, כמו יריקה, טפיחה או אפילו ליטוף, ללא רצון המותקף. התקיפה לא משאירה סימני חבלה.
תקיפה ממשית
סוג התקיפה השני הוא תקיפה הגורמת חבלה ממשית. תקיפה זו נחשבת חמורה יותר; ותוצאתה היא פגיעה גופנית שאפשר לראות בבירור, למשל, שפשופים או פצעים. כיוון שהתוצאה גלויה לעין, אפשר להוכיח בקלות יחסית את התקיפה באמצעות תיעוד משטרתי, צילומים של הפגיעה או מסמכים רפואיים.
תקיפה בנסיבות מחמירות
סוג התקיפה השלישי הוא תקיפה בנסיבות מחמירות, והוא הקשה מכולם. במקרה זה, מדובר על תקיפה שתוכננה מראש על ידי שני אנשים ומעלה; או באלימות בתוך המשפחה.
תקיפה של שני אנשים או יותר
כאשר מדובר על תקיפה של שני אנשים או יותר, יש לציין כי שני האנשים לא חייבים לבצע ביחד את הפגיעה בפועל. מספיק ששניהם ישתפו פעולה כדי שהעבירה תצא לפועל על מנת להאשימם בתקיפה בנסיבות מחמירות.
תקיפה בתוך המשפחה נחשבת חמורה, כיוון שהתוקף מנצל את התלות של המותקף בגלל הקרבה המשפחתית ויחסי הכוחות ביניהם. בן משפחה מוגדר כבן או בת זוג (נשואים או ידועים בציבור); וקטין חסר ישע שהתוקף אחראי עליו בחוק (למשל ילד ביולוגי או מאומץ).
העונש על תקיפה וחבלה
העונש על עבירות תקיפה הוא מאסר.
תקופת המאסר נקבעת בהתאם לחומרת המעשה והתוצאה שלו. תקופת המינימום היא עד 2 שנות מאסר לתקיפה ללא חבלה. תקופת המאסר האפשרית עולה ל-3 שנים מקסימום במידה ומדובר בתקיפה עם חבלה ממשית, כלומר גרימת פצע, או חתך חיצוני באיברו של אדם, כפי שמצוין בסעיף 334 לחוק העונשין. כך גם במידה ומדובר בתקיפה לשם ביצוע עבירה מסוג פשע או גניבה.
העונש על תקיפה בנסיבות מחמירות
מובילה למאסר מקסימלי של 4 שנים. חבלה חמורה מעלה את העונש המקסימלי ל-7 שנות מאסר. במידה והתוקף נשא נשק, חם או קר, העונש האפשרי מוכפל ומגיע ל-14 שנות מאסר לכל היותר.
העונש על תקיפת עובד ציבור
ישנם שני מקרים חריגים מבחינת העונש האפשרי הניתן לתוקף. המקרה הראשון קשור לקורבן, ועוסק בתקיפת עובד ציבור, כמו שוטר, בעת מילוי תפקידו. מעשה זה יכול לגרור עונש מקסימלי של עד 5 שנות מאסר.
העונש על תקיפת בחוסר כוונה
המקרה השני קשור לחוסר כוונה, ועוסק בחבלה ברשלנות ובפזיזות, לא מתוך רצון להזיק. דין מעשה זה הוא מאסר של שנה.
חוק העונשין קובע סייגים לשאלת הכוונה, בסעיפים 340-338. הוא מציין מעשים ללא כוונה, שהעונש עליהם חמור יותר: הזנחה של כלי ירייה וחומרים מסוכנים; הפקרת חפצים שעלולים לסכן ילדים; נהיגה לא זהירה בדרך ציבורית; והיעדר זהירות בשימוש בחומרים מסוכנים.
ייעוץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה בחשד לתקיפה
בתי המשפט מחמירים במקרים של מעשי תקיפה, עקב עלייה במספר מקרי האלימות בישראל בשנים האחרונות. כאשר מדובר בעבירות חמורות, התביעה מבקשת להגיש כתב אישום יחד עם בקשת מעצר עד תום ההליכים.
עבירות תקיפה וחבלה עלולות להוביל לרישום פלילי, כתב אישום, הרשעה פלילית, ואפילו למאסר בפועל. מקרים של תקיפה מאופיינים לעתים קרובות בכאוס ובסערת רגשות. קשה להבין מה קורה בשטח, תוך כדי ההתרחשות, ועלולים להגיע למצב בו לא ברור מי אשם, מי התוקף ומי המותקף.
במידה ואתם מואשמים בתקיפה, הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא לפנות להתייעצות עם עורך דין פלילי, עוד לפני תחילת החקירה. האשמה בתקיפה יכולה להיות טראומטית עבור הנאשם. הוא נמצא במצב נפשי לא פשוט, ועומד לבדו מול המשטרה. לכן, מומלץ לשמור על שתיקה, ולחכות עד שיגיע עורך הדין. עורך דין פלילי ידאג לאינטרסים שלכם קודם כל. הוא ילווה אתכם לכל אורך הדרך, יגן עליכם מול המשטרה ומערכת המשפט, ויסייע לכם להגיע למסור את העובדות כך שיתמכו בכם כבר משלב החקירה הראשונית.
גם אם פניתם מאוחר יותר, והגעתם למצב בו אתם עומדים בפני בית המשפט והורשעתם, יש מה לעשות. במקרה כזה, יוכל עורך הדין לסייע לכם לבטל את ההרשעה. בית המשפט יכול לקבוע כי אמנם ביצעתם את העבירה, אך לא להרשיע אתכם בדין, וכי לא יהיה לכם רישום פלילי. זאת במידה ועורך הדין יראה כי הרשעה במקרה שלכם יכולה להוביל לפגיעה לא מידתית בהשוואה לנזק שיגרם לאינטרס הציבורי אם לא תורשעו בדין.
זכרו: עורך דין פלילי מקצועי ומיומן הוא מי שעומד ביניכם לבין חקירה טראומטית, רישום פלילי, הרשעה בתקיפה ואפילו מאסר. אל תוותרו באף שלב. פנו לעורך דין פלילי כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר עבורכם.