עורך דין שי רודה
זמין 24/7
שד' שאול המלך 8, בית אמות משפט, תל-אביב
עורך דין פלילי שי רודה
עורך דין פלילי שי רודה

לייעוץ התקשרו – 050-2292229 או השאירו פרטים:

    שימוע פלילי

    תוכן עניינים

    שימוע: מהו שימוע פלילי?

    כאשר מוצא תובע מוסמך עילה להגשת כתב אישום מתוך מציאת ראיות שבאמצעותן ניתן להוכיח את אשמת הנאשם, ומתוך הנחה כי קיים עניין לציבור, יוכל אותו תובע להגיש כתב אישום נגד אותו נאשם. על התובע להיות מוסמך על־ידי היועץ המשפטי לממשלה כדי שתהיה באפשרותו להגיש את אותו כתב אישום.

    מהלך של הגשת כתב אישום נגד אדם הוא פעולה משמעותית ביותר אשר תגרום לתהפוכות של ממש בחייו. לכן, קיימת חובת יידוע של החשוד בטרם תתבצע ההגשה. על־פי חוק סדר הדין הפלילי סעיף 60א[1], מרגע מתן ההודעה ועד תום תקופה של שלושים יום, יכול אותו אדם החשוד בביצוע עבירות פשע להציג את עמדתו בפני הפרקליטות. במעמד זה יסביר מדוע אין להגיש נגדו את כתב האישום. הליך זה נקרא שימוע פלילי.

    מה צריך לעשות לפני שימוע פלילי?

    כאמור, בטרם יוגש נגד החשוד כתב אישום, ישלח אליו מכתב יידוע המעניק לו טווח פעולה של שלושים יום, שבו יוכל להכין את טיעוניו כנגד הגשת כתב האישום. מעמד הצגת הטיעונים מול הפרקליטות אשר נקרא שימוע פלילי הוא זכות בסיסית שאין כל יכולת לפסוח עליה, אלא במקרים מאוד מסוימים המוגדרים בחוק.

    במהלך שלושים הימים צריך החשוד להכין את טיעוניו באמצעות שימוש בחומרי החקירה. מומלץ ואף הכרחי להתחיל בבניית מערך הטיעונים מיד עם קבלת ההודעה. ישנה זכאות לאדם החשוד בביצוע עבירות פליליות לייצג את עצמו בפני הפרקליטות, אך הדבר ללא ספק יהיה בעוכריו בשל חוסר ההיכרות שלו עם סעיפי החוק השונים, פסיקות שנקבעו בעבר העשויות לתמוך בטענתו, וכמובן שיתכן כי אינו יודע כלל מהם הזכויות בשימוע הפלילי.

    היערכות לשימוע פלילי – פנייה לעורך דין פלילי

    שימוע פלילי הוא הזדמנות פז המאפשרת לחשוד בפשע להימנע מהגשת כתב אישום נגדו. זוהי הזדמנות שאין להקל בה ראש, ולכן יש להיעזר בכל כלי משפטי העשוי לסייע בתהליך. מומלץ לפנות לייעוץ מטעם עורך דין פלילי מנוסה, שמכיר את החוק על בוריו, ויוכל להרכיב עבור החשוד את האסטרטגיה הטובה ביותר, וגם לייצגו במהלך השימוע במקצועיות.

    עורך הדין רשאי לרכז ולצלם את חומרי החקירה שאסף התובע לצורך בניית הטענות המשפטיות. מתוקף ניסיונו של עורך הדין, ובשל היכרותו עם החוק והתקדימים המשפטיים, הוא יוכל להפריד בין העיקר והטפל שבחומרים המשפטיים כדי לזרז את התהליך.

    מי אינו זכאי לשימוע פלילי?

    ישנם שלושה מקרים שבהם על־פי חוק אין חובה להעניק לחשוד אפשרות להגן על עצמו בטרם יגיש נגדו התובע כתב אישום. ראשית, על פי סעיף 60א[2] לחוק סדר הדין הפלילי, אדם אשר היה תחת מעצר בעת שהועברו נגדו חומרי החקירה לפרקליטות, אין חובה להעניק לו את זכות השימוע. שנית, שמורה לפרקליט המחוז או יחידת התביעות הזכות להגיש קדם אישום גם בטרם תום שלושים הימים ואפילו ללא הודעה מוקדמת, אם יציגו נסיבות מצדיקות. שלישית, ישנן עבירות כגון אלימות במשפחה שעליהן לא חלה חובת השימוע.

    מהן העילות המאפשרות סגירת תיק לאחר שימוע?

    לפי תיקון 82 של סעיף 62 לחוק סדר הדין הפלילי, קיימות שלוש עילות בגינן יכולה להתקבל ההחלטה שלא להגיש כתב אישום. העילה הראשונה לסגירת התיק היא חוסר ראיות להוכחת אשמת החשוד. עילה שנייה לאי הגשת כתב אישום היא מתוקף חוסר עניין לציבור. העילה השלישית המצדיקה הפסקה של הליך משפט פלילי היא כאשר העברה שאותה ביצע לכאורה החשוד, אינה מצדיקה בחומרתה ענישה פלילית.

    [1]  (ד) חשוד רשאי, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה כאמור בסעיף קטן (ב), בבקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום, או מהגשת כתב אישום בעבירה פלונית; פרקליט המדינה, פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, לפי העניין, רשאים להאריך את המועד האמור.

    [2] (ז) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על מי שבעת העברת חומר החקירה היה נתון במעצר, והוגש נגדו כתב אישום בתקופת מעצרו.

    אם קיבלתם מכתב יידוע לחשוד בעבירה פלילית, חשוב להתקשר במהירות לעו"ד פלילי מנוסה.

    עורך דין פלילי שי רודה מומחה בייצוג בשימוע לפני הגשת כתב אישום, צרו עמו קשר עוד היום במס' 050-2292229

    לייעוץ וייצוג מקצועי השאירו פרטים:

      עורך דין פלילי שי רודה <br> מומחה למשפט פלילי
      עורך דין פלילי שי רודה
      מומחה למשפט פלילי

      כותב המאמר הינו:
      עורך דין פליל שי רודה מומחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות חמורות ובמשפט פלילי עם ניסיון רחב של מעל ל15 שנים.

      לייעוץ וייצוג צרו קשר חבל על כל רגע ⚖️

      צור קשר >>>
      לייעוץ וייצוג מקצועי חייגו או השאירו פרטים:
      050-2292229

        עוד בקטגוריה
        תחומי התמחות
        עבירות אלימות ותקיפה כוללות בחובן גם עבירות אלימות במשפחה (אלמ"ב) כלפי בן זוג לרבות הידוע בציבור כבן זוג, ילדים והורים.
        עבירות שוד נחשבות לעבירות היותר חמורות בחוק העונשין, והעונש על עבירת השוד הינו מהחמורים שבעונשים.
        עבירות סמים ועבירות סחר בסמים, ובמיוחד עבירות סמים המכונים "סמים קלים" (קנביס [מריחואנה], חשיש), הינו תחום מרכזי בתיקים פליליים כנגד אנשים נורמטיביים.
        עבירות מין (עבירת אונס, מעשה סדום, מעשה מגונה) הינן מהחמורות שבעבירות, והן מחולקות לכמה קטגוריות
        עבירות הימורים הינם כל הסדר שלפיו ניתן לזכות בכסף, שווה כסף או בטובת הנאה, והזכייה תלויה בניחושו של דבר
        עבירת רצח הינה העבירה הכי חמורה שבחוק העונשין, ולכן העונש על מי שהורשע בעבירת רצח הוא מאסר עולם ועונש זה בלבד.
        דילוג לתוכן