אלימות בנשים בתוך המשפחה
אלימות במשפחה איננה דבר חדש, אולם במאה השנים האחרונות עלתה המודעות לנושא ועם הענקת זכויות שונות לנשים כגון הזכות לבחור ולהיבחר וכן זכויות נוספות עלתה המודעות גם לנושא זה. דו"ח שפורסם על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת ב-2006 העלה לסדר היום את הנושא לכבוד סדרת דיונים שנערכו לרגל ציון יום המאבק הבין לאומי באלימות נגד נשים באותה שנה, וכבר אז חשף שורת מחדלים כגון פער בנתונים של הרשויות לעומת הנתונים של ארגונים העוסקים בנושא, וכן את אחוזי הדיווח והתלונות הנמוכים המוגשים על ידי הנפגעות ואת הגורמים לכך.
מה מוגדר כאלימות כלפי נשים ואיך היא עשויה לבוא לידי ביטוי בפועל?
הגדרת אלימות נגד נשים תכלול כל התנהגות אלימה המוגדרת בחוק כאשר היא הופנתה לנשים. ישנה משמעות לגיל האישה המותקפת, וככל שאישה חסרת אונים יותר מפאת גילה או נסיבה אחרת שמשפיעה על יכולתה הפיזית או המנטלית תהיה לכך משמעות בפסיקת בית המשפט לחומרה יתרה.
בהגדרת האלימות נגד נשים תכלל אלימות מילולית הבאה לידי ביטוי בגידופים, קללות, שמות מעליבים ואקטים משפילים שונים. תכלל אלימות מינית הבאה לידי ביטוי בכל סוג של פגיעה באישה על רקע מיני, בית היתר מגע בניגוד לרצון האישה, הערות מיניות מטרידות, וכמובן אקטים מיניים של כפייה. כמו כן, תכלל בהגדרה אלימות פיזית אשר עשויה להתבטא בהכאה, או בפעולות שונות שגורמות לסבל וכאב למותקפת.
עקב רגישות ודחיפות הנושא מומלץ להיוועץ כבר בתחילת המטרדים האלימים בעורך דין פלילי כדי שיוכל להסביר ולהבהיר מה הכלים שעומדים לרשותכם, ומה האפשרויות והשלכותיהן האפשריות על משפחתכם ככל שזה רלוונטי לכם.
אלימות בנשים בראי מערכת המשפט הישראלית
מעשי אלימות קשים להוכחה לעיתים, ובאופן כללי אלימות יכולה להתפרש במספר רב של אופנים. מערכת המשפט בישראל מקלה לעיתים בעונש הנאשם עקב מה שהשופטים רואים כ"קנטור", כלומר כהתגרות או ביצוע פעולות על ידי הקורבן כך שהקשו על הנאשם לחשוב בהיגיון. אם יוכיח הנאשם שנסיבה כזו התקיימה עונשו יכול להיות משמעותית קטן יותר.
אף שלרוב אין זה המצב, שכן אין הרבה הצדקות לנקיטת אלימות וכיוצא בכך בית המשפט לרוב ימנע מהסכמה עם הטענה שהנאשם פעל מתוך סיבה מוצדקת, קרו מקרים ובהחלט ייתכן שבית המשפט יקבל טענת הגנה עצמית, או טענה כזו או אחרת עליה יתלה הנאשם כדי להביא להפחתת עונשו. לכן מומלץ להיוועץ בעורך דין פלילי כבר מהרגע הראשון ככל שמדובר בעבירות אלימות, ובעבירות אלימות כנגד נשים בפרט.
נקודות נוספות שיהיו רלוונטיות במיוחד בדיון על אלימות נגד נשים בבית המשפט הן זהות המגדר של התוקף או התוקפת. עקב יתרון הכח הפיזי המובהק שיש לגברים על נשים נאשמים ממין זכר יואשמו בחומרה יתרה. כמו כן, אם המקרה התרחש במסגרת התא המשפחתי יואשם התוקף ביתר חומרה שכן אלו יחסים ייחודים בהם אמור כל צד לחוש תחושת בטחון ומוגנות.
החוק למניעת אלימות במשפחה אינו עוסק רק באלימות בין בן הזוג לבת הזוג, ומתייחס גם לאלימות המופעלת במשפחה המורחבת או על ידי בן או בת זוג של אחד ההורים. בסעיף 1 לחוק תוכלו למצוא את ההגדרה למשפחה הכוללת הורה, בן או בת זוגו, סבים, גיסים, דודים, אחיינים ועוד.
ענישה על עבירות אלימות בנשים
יש מספר סוגי אלימות והעונש עליהם נקבע בהתאם לחומרתם כפי שנקבעה בחוק. כל סוג אלימות מאפשר לבית המשפט לפסוק עונש מקסימלי אחר, ובתוך מתחם זה יקבע העונש לפי חומרת המעשה.
המקרה הפחות חמור ביחס לאחרים הוא המקרה של תקיפה באלימות מילולית, אולם גם זו אלימות אשר ניתן להרשיע לפיה, אם כי היא תביא לעונש הקל ביותר.
אלימות פיזית נחשבת לחמורה בהרבה, אולם הענישה איננה אוטומטית ותהליך השפיטה נלקחים בחשבון משתנים כמו חומרת הנזק שנגרמה לנתקפת, הסיבות להפעלת האלימות ונסיבות המקרה. קשה מאוד עד בלתי אפשרי להעריך מה העונש הניתן לקבל ללא אוסף הנתונים, אולם הסבירות שהרשעה תסתיים במאסר גבוהה בהרבה ביחס לאלימות מילולית, אשר יכולה להסתכם בענישה בקנס או אפילו רק בהתנצלות ופיצוי סמלי.
האלימות החמורה ביותר היא האלימות על רקע מיני, שכן בדומה ואף יותר מאלימות פיזית הנזקים אינם בגוף בלבד אלא גם בנפש, וייתכן ויגרם נזק משמעותי לאיכות חייהן של המותקפות. לאלימות מינית לרוב מצטרפת אלימות פיזית, ובית המשפט אינו מקל בנושא זה, ככל שיש בסיס ראייתי מוצק להרשעה.
שאלות ותשובות:
- כיצד פועלים במקרים של תלונות שווא על ידי נשים המעוניינות לבדות תלונה?
לעיתים אכן מנצלות נשים מסוימות את היחס המעדיף אותן על פני גברים החשודים בהפעלת אלימות. במקרים אלו, וגם בתלונה מבוססת יש לפנות מיד לעורך דין פלילי לייעוץ ולליווי בהמשך ההליך.
- האם ניתן לדעת בדיוק מה יהיה העונש על עבירה אלימות בנשים?
אין דרך לדעת בוודאות כיוון שזה תלוי בסוג האלימות ובנסיבות המקרה. לאחר שיחת היכרות ניתן להעריך מה יהיה רף הענישה ולהעריך בצורה יחסית מדויקת.
- מה לעשות אם הואשמתי בהפעלת אלימות כלפי נשים?
במקרה כזה יש להיוועץ בדחיפות בעורך דין פלילי המתמחה בתחום, זאת טרם ההגעה לחקירה ולמתן עדות.
עורך דין פלילי שי רודה הינו מומחה למשפט הפלילי ומייצג חשודים ונאשמים בעבירות פליליות ובעבירות פליליות חמורות, כמו גם ייצוג חשודים ונאשמים שהם אנשים נורמטיביים, וללא עבר פלילי.