חיילי צה"ל רבים מוצאים את עצמם במהלך שירותם הצבאי לפתע במעצר צבאי. חוויה זו יכולה להיות מאוד קשה ואף טראומטית לחייל. מרביתם חיילים טובים שעד לפני רגע היו ילדים ומעולם לא חשבו שהם יאזקו וישבו בכלא צבאי. מעצר הינו עונש קשה מאוד, השולל את חירותו של החייל כמעט באופן מוחלט. מומלץ וכדאי לא לעבור זאת לבדכם, אלא בליווי של עורך דין צבאי המבין במערכת הדין הצבאית.
על מה נכנסים לכלא בצבא?
ניתן להגיע למעצר בכמה דרכים. ראשית, לעיתים סירוב פקודה ממפקדים או הפרה של נהלי משמעת מסוימים הנהוגים בצבא יכולים להוביל לעריכת משפט אצל מפקד היחידה שיפסוק לחייל מספר ימי מחבוש – ימי מעצר.
דרך שנייה הינה בעקבות ביצוע עבירה פלילית. חייל שמבצע במהלך שירותו הצבאי עבירה פלילית – הן לפי חוק העונשין והן לפי חוק השיפוט הצבאי החל על חיילי צה"ל – חשוף לחקירה ביחידת החקירות של המשטרה הצבאית ולעמידה לדין בפני בתי הדין הצבאיים ולקבל פסק דין של מאסר בכלא צבאי, ולעיתים אף בכלא אזרחי.
האם נעצרים תמיד לאחר חקירה במצ"ח?
לעיתים, במהלך החקירה במצ"ח, בתיאום עם הפרקליטות הצבאית, יוחלט על מעצרכם ועם סיום החקירה תשלחו למעצר צבאי בו תבלו את הלילה. ככל הנראה המעצר יהיה באחד מבתי המעצר הצבאיים הפזורים בבסיסי צה"ל השונים.
למחרת ותוך 24 שעות, תתייצבו באחד מבתי הדין הצבאיים, בהתאם ליחידה בה אתם משרתים, לדיון מול שופט צבאי שיחליט אם להאריך את מעצרכם במספר ימים או לשחרר אתכם לאלתר. מעצר זה נקרא "מעצר ימים". ההליך יכול לארוך מספר ימים ולעיתים אף שבועות שבמהלכם תהיו במעצר ותגיעו לבית הדין הצבאי כל כמה ימים.
בנוסף, בהמשך ייתכן והפרקליטות תגיש בקשה למעצר עד לתום ההליכים המשפטיים. למעשה, הבקשה הינה למעצר עד סיום ההליך המשפטי (זיכוי או הרשעה) בעניינכם וקבלת גזר הדין. בשלב הזה הוגש נגדכם כתב אישום והסטטוס המשפטי שלכם משתנה מ"חשוד" ל"נאשם".
עם זאת, לעיתים החקירה במצ"ח לא תוביל למעצר מידי, ואתם תשוחררו ליחידתכם עם סיומה. למרות זאת, ייתכן ולאחר הגשת כתב האישום והדיונים המשפטיים בעניינכם בית הדין הצבאי יפסוק לכם עונש מאסר.
איפה נמצא בית הכלא הצבאי?
עד לאחרונה, פעלו בצבא שני בתי הכלא המוכרים והישנים, כלא 4 בצריפין וכלא 6 בעתלית. לאחרונה, נסגרו בתי כלא אלו ונפתח בית כלא חדש הממוקם בסמוך למחנה "בית ליד" באזור כפר יונה הנקרא "נווה צדק". כיום, השהות בכלא הצבאי הוקלה במעט והחיילים העצירים שוהים במתקן חדיש ומשוכלל שנבנה מתוך מחשבה להקל עם העצירים.
האם יש חלופות מעצר בצבא?
בשונה מהאזרחות, אין בצבא אופציה של מעצר בית או שחרור ממעצר תמורת תשלום ערבות. עם זאת, קיימת בצבא אופציה של מעצר פתוח ביחידה. במצב זה העצור שוהה בבסיסו או באחד מבסיסי צה"ל, לא מאחורי סורג ובריח. חלופה זו כמובן עדיפה על פני מעצר בכלא צבאי.
מותר לדבר עם עורך דין במהלך המעצר?
ברגע מעצרכם, גם אם זה במהלך חקירת מצ"ח, אתם זכאים למספר זכויות על פי החוק וביניהם זכות ייעוץ עם עורך דין. אתם יכולים לבחור בין ייעוץ עם סנגור צבאי או בייעוץ עם עורך דין פלילי מומחה למשפט צבאי שאתם מכירים וסומכים עליו. חשוב מאוד שעורך דין זה יהיה בעל ניסיון רב ומומחיות במערכת הדין הצבאית ובדין הפלילי המיוחד החל על חיילים. קיים שוני רב בין מערכות הדין, דרך עבודתן והעבירות הפליליות, וחשוב שעורך דינכם יהיה בעל הידע והניסיון המתאים.
כדאי לכם להשתמש בזכות זו ולא לוותר עליה למועד מאוחר יותר. ייעוץ מוקדם עם עו"ד בתהליך החקירה והמעצר יכול למנוע מכם ימי מעצר מיותרים, להקל בסעיפי האישום בכתב האישום או בעונשכם וכן לפעול להעברתכם למעצר ביחידה. כמו כן, הליך המעצר כולל המון היבטים פרוצדוראליים שניתן לנצל לטובתכם בעזרת בחינה של עו"ד צבאי מומחה בתחום הפלילי. ליווי של עו"ד יבטיח שתיוצגו בצורה הטובה והראויה ביותר.
בנוסף, בגלל שמדובר בחוויה לא נעימה במיוחד, ליווי של עו"ד יסייע לכם גם בפן הנפשי, שחשוב לא פחות, ותוכלו לדעת שתמיד יש מישהו שנמצא שם בשבילכם ונלחם למען האינטרסים שלכם.