ביטול כתב אישום מול לבית הדין
נניח ובמהלך שירותכם הצבאי עברתם עבירה פלילית. למשל, עישנתם סם מסוכן מסוג "קנאביס", או ביצעתם עבירה אחרת. אולי זה נעשה בטעות או בכלל בכוונה, אבל נתפסתם ונחקרתם על כך במשטרה הצבאית החוקרת. בהמשך, הוחלט על מעצרכם והתביעה הצבאית הגישה נגדכם כתב אישום לבית הדין.
למרות מה שאתם בוודאי חושבים, עדיין אפשר לפעול בשבילכם! עצם הגשת כתב האישום איננה אירוע שלא ניתן לחזור בו. למעשה, גם אם הוגש נגדכם כתב אישום אין זה אומר כי תורשעו בוודאות או שיוטל עליכם עונש מאסר. בעזרת ייצוג נכון על ידי עורך דין מקצועי המבין בתחום ובעל ניסיון, יעמוד לכם גלגל ההצלה הטוב ביותר – ביטול של כתב האישום.
מה זה אומר ביטול של כתב אישום ואיך ניתן לעשות את זה בפועל? כאן תמצאו את כלל המידע הרלוונטי שיכול לסייע לכם בנדון.
ביטול כתב אישום
על מנת להעמיד חייל לדין פלילי במערכת הדין הצבאית, ובכלל בכל מערכת משפט, על התביעה להגיש נגד אותו אדם כתב אישום. במסמך זה מפורטת העבירה, או העבירות, שהאדם ביצע ובגינן הוא צריך לתת דין וחשבון בפני השופטים בבית הדין.
הגשת כתב אישום נעשית לאחר בחינת כלל הראיות בתיק החקירה, הנאספות על ידי חוקרי מצ"ח, ושקילת מדיניות התביעה והאינטרס הציבורי בעניין זה. במידה והוחלט שיש מקום להעמיד את החייל לדין, התביעה תגיש לבית הדין הצבאי את כתב האישום בעניינו של החייל.
למרות זאת – חוק השיפוט הצבאי בסעיף 308, מאפשר לתביעה לחזור בה מהחלטתה ולהורות על ביטולו של כתב האישום. לפי הסעיף, כל עוד לא הוכרע הדין, משמע עדיין לא התקבל גזר דין, ניתן להורות על הביטול.
מי יכול להורות על הביטול?
לפי החוק, פרקליט צבאי והפרקליט הצבאי הראשי הם בעלי סמכות זו. עם זאת, ישנם מספר מצבים המפורטים בסעיף 308(א), בהם רק הפרקליט הצבאי הראשי רשאי לעשות כן. בין המקרים ניתן למנות כתב אישום על אירוע הנוגע למוות של אדם, לפגיעה בביטחון המדינה, בעניין תאונה שקשורה לאימון או פעילות מבצעית, על עבירות שעניינן פגיעה על רקע מיני, עבירות שעונשן עשר שנות מאסר ומעלה וכן בעניינים אחרים שקובע הפרקליט הצבאי הראשי בעצמו או נוגעים אליו.
החוק אינו קובע את השיקולים והנימוקים שעל הפרקליטים לבחון בטרם קבלת ההחלטה, ולמעשה החוק מותיר להם שיקול דעת רחב מאוד לבחינת בקשות הביטול. ככל הנראה ייבחנו בשנית הראיות בתיק החקירה, השיקולים האישיים והציבוריים הנוגעים להעמדה לדין, מדיניות הפרקליטות הצבאית הרלוונטית והכללית וחוות דעתה בנוגע לבקשת ביטול כתב האישום. כאמור, ייתכנו שיקולים נוספים ואחרים מהמצוין.
בנוסף, סעיף 178 לחוק השיפוט הצבאי מאפשר לפרקליט הצבאי הראשי לייפות את סמכותו להורות על הביטול לסגנו. בפרקטיקה המקצועית, נהוג להפנות את בקשות הביטול ישירות לסגן הפצ"ר.
מה קורה במידה וכתב האישום מבוטל?
אם המהלך צלח וכתב האישום נגד החייל בוטל, הוא משתחרר לאלתר מהמעצר – כל עוד אין סיבות אחרות שבגינן הוא נאלץ להישאר במעצר.
כיצד מומלץ לפעול בשביל לבטל כתב האישום?
קודם כל – מומלץ לפנות לעורך דין! כנחקרים, אתם זכאים לקבל ייעוץ מעורך דין. הוא יכול להיות מטעם הסנגוריה הצבאית, או עו"ד אזרחי בעל ידע מתאים במערכת הדין הצבאית וניסיון בעבודה איתה. לעיתים, המערכת הצבאית מתנהלת בצורה שונה מאוד מהמערכת האזרחית. חבל לוותר על זכות זו. ייעוץ וליווי של עו"ד פלילי צבאי מבטיח שתיוצגו כראוי וההליך המשפטי בעניינכם יתנהל בצורה הוגנת.
עו"ד פלילי בעל ניסיון מתאים ידע לעזור לכם ולייעץ לכם כיצד לפעול בצורה המיטבית על מנת להביא לביטול כתב האישום נגדכם. כאמור, כתב האישום מוגש לאחר מחשבה והשקעת זמן ולא בהחלטה כהרף עין. לפיכך, לגרום לפרקליטות הצבאית לשנות את דעתה ולחזור בה מהחלטתה איננו דבר פשוט כל כך.
עו"ד מקצועי המכיר את המערכת הצבאית ושולט בה ובעילות בהן מוגשים ומבוטלים כתב אישום יעלה את הסיכויים בהצלחת בקשתכם. בזכות אותה שליטה והניסיון של עו"ד, אתם יכולים להיות רגועים שהאדם המקצועי ביותר עומד לצידכם ופועל למען הצלחתכם וביטול כתב האישום.