סעיף 378 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 (להלן- חוק העונשין), מגדיר מהי תקיפה. לפי סעיף זה, תקיפה היא הכאתו של אדם, דחיפתו, הפעלת כוח מכל סוג שהוא וכן כל סוג של מגע, ללא הסכמתו של האדם או בהסכמה שהושגה בתרמית.
גם המונח העמום "הפעלת כוח" מוגדר בסעיף 378, וכולל הפעלה של חשמל, אור, חום, גז, ריח או חומר מכל סוג שהוא כנגד אדם אחר, במידה ואלו הופעלו באופן העלול לגרום לאי נוחות או לנזק לאחר. מהגדרות אלה אנו לומדים שתקיפה סתם לא מחייבת מגע בין התוקף לבין קורבנו, ויכולה להתבצע גם באמצעות חשמול, התזת תרסיס פלפל וכן הלאה.
בסעיף 379 לחוק העונשין קבועה עבירת "תקיפה סתם", עליה נרחיב במסגרת מאמר זה. לפי סעיף 379, אדם שתוקף שלא כדין אדם אחר – עונשו שתי שנות מאסר, אלא אם התקיפה שבוצעה נופלת תחת הגדרותיה של עבירה ספציפית יותר המוגדרת בחוק העונשין.
דוגמאות לעבירות תקיפה ספציפיות המוסדרות בחוק העונשין הן תקיפה הגורמת חבלה ממשית לפי סעיף 380, שעונשה הוא שלוש שנות מאסר, תקיפות בנסיבות מחמירות לפי סעיף 382, שעונשן כפול מהעונש על תקיפה שבוצעה שלא בנסיבות אלה, וכן תקיפת עובד ציבור לפי סעיף 382א, שהעונש הקבוע לה הוא שלוש שנות מאסר.
מאפייניה של עבירת תקיפה סתם
מתוך כלל עבירות התקיפה שהוזכרו לעיל, עונש המקסימום על תקיפה סתם הוא הנמוך ביותר – שנתיים מאסר בלבד. הסיבה לכך טמונה בעובדה שעל מנת להיות מורשע בתקיפה סתם, אין צורך בכך שהתוקף יגרום לקורבן נזק פיזי, ודי בכך שהיא נעשתה ללא הסכמתו של הקורבן או בהסכמה שהושגה בתרמית.
מסיבה זו, נכללת עבירה זו תחת קטגוריית "עבירות התנהגות" ולא תחת קטגוריית "עבירות תוצאה", שעל מנת למלא אחר כל יסודותיהן, פרט לביצוע פעולה מסוימת, יש לגרום לתוצאה.
במידה והתקיפה גרמה לקורבן העבירה נזק חמור כמו פציעה, חבלה או פגיעה נפשית, סביר להניח שהתוקף יורשע בתקיפה הגורמת חבלה ממשית לפי סעיף 380 לחוק העונשין, הנחשבת מטבע הדברים לחמורה יותר ועונשה שלוש שנות מאסר.
לא זו אף זו – פרט ליסוד העובדתי של עבירת התקיפה סתם שאינו דורש תוצאה, גם היסוד הנפשי הנדרש לעבירה זו הוא קל במיוחד להוכחה ונקרא יסוד נפשי של מחשבה פלילית, דהיינו מודעות העבריין למעשיו. המשמעות של יסוד נפשי זה היא שדי במודעותו של התוקף לכך שהוא הכה אדם אחר, דחף אותו, הפעיל עליו כוח מכל סוג שהוא או נגע בו שלא בהסכמתו.
מסיבות אלה, הפרשנות שניתנה לעבירת התקיפה סתם בפסיקה היא מרחיבה במיוחד. לכן, גם מקרים פעוטי ערך שגרמו אף לנזק קל בלבד עלולים ליפול תחת הגדרה זו ולהוביל להרשעתו של התוקף בעבירה.
מהו פשר יסוד ההסכמה בעבירת תקיפה סתם?
כאמור, כמעט כל פעולה שהיא עלולה להיחשב לתקיפה. ואולם, על מנת שימולאו כל יסודות העבירה, יש צורך בכך שהפעולה תיעשה ללא הסכמת הקורבן. כלומר, פעולות כמו היאבקות, משחקים ספורטיביים או עיסוי שנעשו בהסכמת כלל המשתתפים לא עומדים בקריטריונים הנדרשים על מנת להיחשב לתקיפה.
הבעיה טמונה בעובדה שישנן סיטואציות עמומות, בהן הוכחת הסכמת הקורבן איננה פשוטה כל עיקר. לדוגמה, מה דינו של טורניר היאבקות אשר במהלכו התפתחה קטטה בין המשתתפים? לעורכי דין פליליים מקצועיים הניסיון הנדרש על מנת להוכיח את יסוד ההסכמה גם בסיטואציות לא פשוטות.
אני חשוד בתקיפה סתם – מה הלאה?
פנייה מוקדמת לעורך דין פלילי תסייע לחשודים בתקיפה סתם להימנע מהעמדה לדין. ניסיונם של עורכי דין פליליים מאפשר להם לעזור לחשודים להציג את גרסתם באופן שיקטין את הסיכון שיוגש כנגדם כתב אישום.
לא זו אף זו, בסמכותו של קצין חקירות לגנוז תיקי תקיפה. היעזרות בשירותיו של עורך דין פלילי תסייע בהשגת תוצאה זו. כמו כן, בשל מידת חומרתה הנמוכה של עבירת תקיפה סתם, ניתן לסגור את התיק באמצעות הסדר מותנה.
אי הרשעה
כאמור, תקיפה סתם נחשבת לעבירת התקיפה הקלה ביותר, שעלולה להתרחש גם במסגרת סיטואציות יומיומיות. הרשעה פלילית עלולה לגרום לנזק עצום לנאשם, שיבוא לידי ביטוי בפגיעה אנושה בתדמיתו. הרישום הפלילי הנלווה לביצוע עבירה עלול למנוע מהאדם שהורשע להתקבל למקומות תעסוקה ואף לשלול את הרישיון הנדרש לשם עיסוקו.
למרבה השמחה, באמצעות עורך דין פלילי ניתן להגיע לתוצאה של אי הרשעה, בשל רמת החומרה הנמוכה יחסית של עבירת התקיפה סתם. אי הרשעה, הנקראת גם ביטול הרשעה, איננה מהווה זיכוי.
במקרה של זיכוי, לאחר ניהול ההליך המשפטי, מזכה בית המשפט את הנאשם ופוסק שלא ניתן לקבוע מעבר לספק סביר כי הוא אכן ביצע את העבירה המיוחסת לו. מנגד, במקרה של ביטול הרשעה, קובע בית המשפט כי הנאשם אכן ביצע את העבירה המיוחסת לו, אך בוחר להימנע מהרשעתו או לבטל את ההרשעה.
האם אשב במאסר עקב התקיפה?
במרבית המקרים, אדם המורשע בתקיפה סתם שנעזר בשירותיו של עורך דין פלילי לא נדון למאסר בפועל. ככל שהתוקף נעדר עבר פלילי וגרם נזק מועט לקורבן, סביר להניח שגם אם יורשע בתקיפה סתם, תיגזרנה עליו לכל היותר עבודות שירות.
עלינו
משרדנו מתמחה בדין הפלילי ועוסק במתן ייעוץ משפטי וייצוג חשודים ונאשמים בעבירות פליליות. בין תחומי התמחותנו ניתן למנות ייצוג משפטי לפני חקירות משטרתיות ובשלביו השונים של הליך מעצר, התנהלות נכונה מול הפרקליטות לשם השגת הסדר מותנה עבור לקוחותינו, ייצוג בתיקים פליליים, מחיקת רישום פלילי ואף חנינה.