זכויות החיילים בעת חקירת מצ"ח
מהי חקירת מצח?
מצ"ח הם ראשי תיבות של "משטרה צבאית חוקרת". חקירה המתבצעת על ידי יחידה זו מכונה "חקירת מצח". תפקידה הוא לברר את הפרטים לאחר שחייל נחשד בעבירה כלשהי, במסגרת השירות הצבאי שלו. חשוב להבין כי מערכת המשפט האזרחית והצבאית הן שונות. כאשר חייל נחשד בביצוע עבירה, החקירות אינן מתבצעות על ידי חוקרי המשטרה, אלא על ידי יחידה מקומית בתוך צה"ל. אם הוחלט להעמיד את אותו חייל לדין הוא יעמוד בפני בית דין צבאי, לאחר שהחלטה הועברה לפרקליטות הצבאית.
בעקבות מה מתחילה חקירת מצ"ח?
חקירת מצ"ח יכולה להתחיל לאחר מספר סוגי אירועים שונים. הנפוצים ביניהם הם:
- תלונה: חייל כלשהו התלונן על גניבה בבסיס, על הטרדה מינית בצבא, גניבת נשק או דיווח כי אתם משתמשים בסמים או סוחרים בסמים בניגוד לחוק במקום.
- הפללה: יתכן וחייל אחר עבר חקירה על ידי מצ"ח, ובחר לציין כי אתם חשודים גם בביצוע פעולה כלשהי. ההפללה יכולה להיות מכוונת או מקרית, בעקבות שיחה עם מדובב שהוא סוכן סמוי של מצ"ח.
- תפיסה על חם: פעמים רבות חייל שביצע עבירה פלילית, נתפס בעת ביצוע העבירה ומועבר לחקירה.
- דגימת שתן: בסיטואציה שבה חייל נדרש לתת שתן, כדי לבדוק אם יש בגופו שאריות סם הוא עשוי לעמוד לדין משמעתי בשל עבירה זו, או לדין פלילי במידה וישנן עבירות נוספות.
- סוכן סמוי: אחת מדרכי איתור מבצעי העבירות בצה"ל היא שימוש בסוכן סמוי, שנועד לקבל הודאה על המעשה מאותו חייל, או לתפוס אותו מבצע את העבירה בפועל.
איך מתנהלים בחקירת מצ"ח?
לפני חקירת מצ"ח מומלץ לשתוק. אל תנסו להתעקש כי אינכם אשמים, משום שמטרת החוקרים היא לשבור אתכם ולהוציא מכם הודאה גם אם לא בצעתם את העברה. מומלץ לנקוט לפי חמשת הטיפים הבאים ולשנן אותם בעל פה.
חמישה טיפים שיעזרו לכם בחקירות מצ"ח
- היו רגועים לאורך כל החקירה – למרות שמדובר בסיטואציה מלחיצה, ויתכן ומעולם לא עמדתם בפניה בעבר, חשוב לשמור על קור רוח כדי לא לעשות טעויות שיגרמו להפללתכם.
- בקשו עו"ד – על פי החוק, גם אם אתם אשמים וגם אם אינכם אשמים, זכותכם לקבל את הסיוע של עו"ד פרטי מנוסה או של פרקליט צבאי. עמדו על זכות זו גם אם מנסים בתרגילי חקירה, להגיד לכם שהעו"ד ישן או לא פנוי כעת.
- חוקרי מצ"ח תמיד מפעילים לחץ – חוקרי מצ"ח מנוסים תמיד ינסו להפעיל עליכם לחץ בכל מיני דרכים. הם יושיבו אתכם במקום לא נוח, ללא אפשרות להשתמש בנוחיות או שלא יספקו לכם מים. אל תתנו ללחץ להכריע אתכם ולהודות בעבירה, גם אם בצעתם אותה.
- אל תדברו לפני יעוץ משפטי – רק לאחר שהתייעצתם עם עו"ד כדאי להתחיל לדבר. כל מילה שתוציאו לפני כן, לכל אדם, עשויה לשמש כנגדכם.
- התעקשו על הזכויות המגיעות לכם – מגיע לכם לדבר עם עו"ד ואינכם חייבים לדבר. זכותכם להתעקש על שמירה על זכות השתיקה.
חשוב לזכור: ניתן להחזיקכם בחקירה שש שעות בלבד. לכן, החוקרים שלכם עשויים להיות לחוצים יותר מכם. תוכלו להעביר את הזמן בשתיקה או בהתעקשות להיפגש עם עורך דין.
ייעוץ עם עורך דין במהלך או לפני חקירת מצ"ח
אם הגעתם מכל סיבה שהיא לחקירת מצ"ח, זכרו את הכללים לעיל והתעקשו לדבר עם עו"ד. ייעוץ מקצועי יכול למנוע מכם עונשי מאסר, ועונשים נוספים גם אם בצעתם את העברה.
אין כמעט אדם במדינה אשר לא עבר צבא, או לפחות מכיר אנשים אשר עברו צבא במדינה. לכן, הגיוני שלפחות חלק מאתנו יכירו אנשים שנחקרו על ידי מצ"ח בזמן כזה או אחר במהלך שירותם. אך, האם כולנו יודעים למי לפנות? האם בכל מקרה של עצירה בצה"ל נצטרך עורך דין צבאי? האם מצ"ח מספקים שירותי סנגוריה? וכמה באמת מן החיילים משתמשים בעו"ד פלילי? אם השאלות הללו מעניינות אתכם, המשיכו לקרוא (מאמר זה איננו מכיל מידע משפטי).
מצ"ח, למי שלא יודע, היא המשטרה הצבאית החוקרת. ככלל, ניתן לקרוא עליהם באתר שלהם, אולם נציין כי זו מעין זרוע של המשטרה הצבאית. משטרה צבאית חוקרת, כשמה כן היא – חוקרת מקרים של עבירה על החוק בצה"ל, שהוא כידוע החוק הפלילי.
האם בכל עבירות צה"ל אפשר לבקש ייצוג מטעם הסנגוריה הצבאית?
ככלל, ניתן להיכנס לאתר הסנגוריה הצבאית ולגלות עוד פרטים אודות העניין הזה. חשוב לציין כי ניתן לברר האם קיימת זכות היוועצות עם עו"ד צבאי, או עו"ד פלילי גם במידה ותשובת הסנגוריה היא שלא ניתן לקבל ייצוג. אולם, היות ומאמר זה איננו מכיל מידע משפטי, ייתכן וכל חייל רשאי לייצוג ולכן, שוב, חשוב לבדוק עניין זה לעומק.
עורך דין צבאי וזכויות חיילים – מה הקשר?
הקשר הישיר הוא, שככל הנראה רק מי שקיבל הסמכה של הסנגוריה הצבאית באמת מבין בזכויות חיילים, כשם שמי שלמד להיות למשל טוען רבני מבין במשפט עברי, דיני נישואין בהלכה וכו'. לכן, גם אם בחרתם להיות מהחלק שלא נעזר בסנגוריה הצבאית ומעדיף לפנות ולהתייעץ עם עורך דין פלילי, חשוב לבדוק כי הוא קיבל הסמכה כעו"ד צבאי.
אז מה אפשר לעשות?
קודם כל, לא להיבהל וכאמור לברר כראוי מה ניתן ומותר לעשות, במידה ונחקרתם על ידי מצ"ח. שנית, זכרו כי החוק האזרחי לא דומה בהכרח לחוק הצבאי בכמה מובנים ולכן יהיו זהירים בעניין זה. שלישית, אם אתם מכירים אנשים שעברו תהליך דומה, התייעצו איתם – עוזר גם נפשית וגם מעשית. רביעית, פנו לסנגוריה הצבאית, אם ניתן או כך בחרתם, ובקשו מידע אודות הנושא הנחקר. חשוב לציין – אל תפחדו לשתף אחרים בחששות שלכם, משפט הוא עדיין משפט גם אם הוא בצבא.
לסיכום, מי שלא ידע מה זה מצ"ח, מי שלא ידע מה זה עורך דין צבאי וכל השאר – בבקשה, ניסינו להביא בפניכם מעט מידע אשר כאמור איננו משפטי, אך יכול לסייע עבורכם להבין את הרקע הכללי. כאמור גם, אל תפחדו, עשו מחקר קטן על הזכויות שלכם ועל החובות שלכם, הקפידו לשמור על החוק והשתמשו במידת הצורך בייעוץ חיצוני, כלומר להתייעץ עם עו"ד פלילי שהוא גם צבאי.
חשוב לציין – שימרו על החוק והיו בטוחים, התייעצו עם עורך דין צבאי..
עשוי לעניין אותך גם: מה לעשות אם נעצרתי על ידי מצ"ח? | סמים בצבא | משפט צבאי