לא נעים להודות, אבל לפעמים קורה שאנחנו\ הבן\ הבן של השכן נעצרנו או נעצרנו על ידי מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת). במקרה כזה, נודה באמת, אנחנו לא באמת יודעים מה לעשות: האם לפנות לעורך דין? מתי ניתן? האם מותר לנו בכלל? וכדומה. אז מי הוא עורך דין צבאי ומה ההבדלים בינו לבין עורך דין פלילי רגיל – על נושאים אלה נשתדל להרחיב בכתבה הבאה, על מנת לסייע ולהרחיב. חשוב לציין כי מאמר זה איננו מכיל מידע משפטי ומטרתו היא אך ורק לחשוף את ציבור הקוראים לעניין באופן כללי.
מה זה מצ"ח?
מדובר בראשי תיבות של "משטרה צבאית חוקרת", ומטרתה היא לעסוק במקרים של הפרה או חשד להפרה של החוק הצבאי. לכן, המואשמים בחקירות מצ"ח הם חיילים אשר עשו עבירות שונות, או חשודים בעבירות שונות במסגרת הצבא. המשתמע מכך הוא שמדובר במערכת שלמה של חוקים, סניגורים, האשמות וכדומה, ששונה מהדין האזרחי, לרבות הצורך, במקרים מסוימים, להיעזר ולהתייעץ עם עורך דין צבאי או עו"ד צבאי שהוא גם עו"ד פלילי.
עורך דין צבאי מומחה: מי הוא? והאם אני חייב להשתמש דווקא בו?
עורך דין צבאי הוא עורך דין בעל הכשרה והבנה בדין הצבאי, אשר קיבל הסמכה או אושר להיות כזה על ידי הסנגוריה הצבאית. ההכשרה של עו"ד צבאי מתרחשת על ידי השתלמויות, לימוד, הסמכה וכדומה של בית הספר למשפט צבאי, שמפעילה הסנגוריה הצבאית. מה לעשות אם במקרה יש למשפחה של החייל עו"ד פלילי או אזרחי כלשהו בשלוף? ראשית, הכי חשוב לברר האם יש לו הכשרה או הסמכה צבאית. ניתן לברר זכויות, חוקים וכדומה באתר של המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) ובסנגוריה הצבאית.
דגשים חשובים:
חשוב ביותר לקרוא את זכויותיכם על מנת להבין האם יש לכם את הזכות להיות מיוצגים על ידי עו"ד צבאי או עו"ד פלילי שהוא גם בעל הכשרה צבאית. במקרים מסוימים, ייתכן ולא תהיו רשאים להיות מיוצגים על ישי אחד, אולם, תהיו רשאים לקרוא את כתב האישום או מסמכים אחרים לפני ולכן תוכלו להתייעץ לפחות עם עו"ד על מנת לדעת את זכויותיכם. שנית, אל תסתפקו במאמר זה! קראו כאמור באתר של בסנגוריה הצבאית והשיגו כמה שיותר מידע שתוכלו. כאמור, מאמר זה נועד לספק הצצה כללית ולכן איננו משפטי. חשוב לזכור כי בדומה לדין האזרחי, ייתכן וחוקים ישתנו, תקנות יצוצו וכדומה, ולכן עדיף ליתר ביטחון לקבל מידע משפטי-צבאי עדכני כמה שיותר ולא להיוועץ באדם אשר הבין בעבר בדין הפלילי-צבאי.
טיפ אחרון וחשוב – היזהרו ממידע אשר איננו מהימן או מדויק ושימרו על זכויותיכם. אל תיבהלו, חלק מן העברות לעיתים נחשבות לקלות לעומת אחרות.
לסיכום: התייעצו עם הפרקליטות הצבאית או לפחות כנסו לאתר או התקשרו במידה וניתן. בהצלחה.
ראו גם: סמים בצבא | עבירות נשק בצבא | פטור מצה"ל | משפט צבאי |