לאחרונה נדרש בית המשפט העליון בבש"פ 321/11 תמיר מזריב נגד מדינת ישראל לסוגיית איסור פרסום שם של חשוד (מי שטרם הוגש כנגדו כתב אישום וטרם הורשע בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום) בעבירה פלילית. במאמר זה נפרט את השיקולים שעל בית המשפט לשקול כאשר הוא מורה על איסור פרסום שם של חשוד בעבירה פלילית.
איסור פרסום:
הכלל הוא, כי דיוני בית המשפט נערכים באופן פומבי, תוך חשיפתם של כל פרטי ההליך ובכלל זה שמותיהם של בעלי הדין המעורבים בו [סעיף 3 לחוק יסוד: השפיטה וסעיף 68 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד – 1984]. יחד עם זאת, אין מדובר בכלל מוחלט ובחוק בתי המשפט מנויות נסיבות שבהתקיימותן מוסמך בית המשפט לקיים את הדיון ב"דלתיים סגורות" ולהורות על אי חשיפת פרטיו האישיים של חשוד בעבירה פלילית או כל פרט מזהה אחר.
הכלל הוא, כי עקרון הפומביות גובר על זכותו של חשוד לשם הטוב, אך בנסיבות חריגות, שהן פרסום שמו של החשוד יסב לו נזק חמור, ניתן יהיה להורות על איסור פרסום שמו של אותו חשוד.
מתי יורה בית המשפט על איסור פרסום שם של חשוד?
השיקולים שבית המשפט שוקל לפני שהוא מורה על איסור פרסום שם של חשוד בעבירה פלילית הם, בין היתר:
- נסיבותיו האישיות והמשפחתיות של אותו חשוד.
- את עבודתו של החשוד ואם היא תינזק בשל הפרסום.
- את עברו של אותו חשוד – חשוד ללא עבר פלילי אינו כמו חשוד שריצה בעבר מאסרים מאחורי סורג ובריח.
- משקלן של הראיות שנאספו כנגד אותו חשוד – אם משקל הראיות הוא קל כנוצה תיטה הכף אל עבר איסור פרסום שמו של החשוד, שכן אפשר שלא יוגש כלל כתב אישום בעוד שהנזק שייגרם יהא כבד מנשוא. ולהיפך, במקרה שהראיות כנגדו מבוססות וכבדות משקל.
זכור !!! עיקרון פומביות הדיון הוא הכלל, ואיסור פרסום שם של חשוד בעבירה פלילית הוא החריג לכלל. לכן, לפני חקירה במשטרה יש להתייעץ עם עורך דין פלילי שמתמחה במשפט הפלילי. עורך דין פלילי מקצועי ייעץ לך כיצד להתנהג בחקירה הפלילית שמנהלת כנגדך במשטרה ובכך יכול למנוע ממך הרבה עוגמת נפש בעתיד. עורך דין פלילי מקצועי יכול למנוע את מעצרך או למנוע את פרסום שמך, עורך דין פלילי מקצועי יכול למנוע הגשת כתב אישום כנגדך בעתיד.